Consternació a la Seu d’Urgell per la mort de Joan Ribolleda ‘Truqui, l’home orquestra’

Joan Ribolleda Altarriba, 'Truqui'.
Joan Ribolleda Altarriba, ‘Truqui’. Foto: RàdioSeu

Aquest dimecres a la nit ha mort, als 67 anys, el músic i guitarrista urgellenc Joan Ribolleda Altarriba, conegut popularment com a ‘Truqui, l’home orquestra’. La missa funeral serà aquest divendres, a les 11.00 hores, a la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell.

La notícia ha causat consternació a la ciutat i a la comarca, on Ribolleda era una persona molt apreciada i estimada i havia esdevingut un dels veïns més coneguts de la capital de l’Alt Urgell.

Nascut el 18 de març de 1952 a la Seu, al llarg de molts anys ‘Truqui’ ha amenitzat vetllades i actes públics de tota mena, equipat únicament amb la seva inseparable guitarra i una bateria, que tocava simultàniament, i amb un inesgotable repertori de cançons i versions que enllaçava sense pausa en les seves actuacions. També tocava sovint en ple carrer en alguns dels principals esdeveniments de la ciutat, com ara la Fira de Sant Ermengol, les competicions de piragüisme o bé la diada de Sant Jordi, entre molts altres.

Des que s’ha conegut la seva mort, s’han multiplicat les mostres de condol provinents de tota mena de veïns i veïnes i de persones vinculades a la Seu. L’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha lamentat que “ens ha deixat un home molt bo” i l’ha definit com “una part fonamental de la Seu”. Fàbrega ha expressat que “allà on sigui, segur que està amb la guitarra en mà”.

Reconeixement de la ciutat
Després d’haver viscut a l’estranger i d’haver tornat a la Seu, i també després d’haver ofert centenars de concerts, finalment el desembre de 2018 el ‘Truqui’ va publicar el seu primer i únic disc, amb el suport de Nitíssimo Records i editat per Aleix Andorrà i Josep Rebés, en una edició limitada i de col·leccionista. (Vídeo de la presentació)

L’àlbum va ser un èxit i bona part de les 200 còpies previstes inicialment ja es van vendre a l’acte de presentació, que va omplir la Sala de Sant Domènec i que va esdevenir un autèntic homenatge de la ciutat al músic. L’acte, presentat per la directora de RàdioSeu, Marta Pujantell, va comptar amb la intervenció d’amics del cantant com ara l’escriptor Joan Obiols, Miquel Prat, Javier Galindo i el també músic Toni Bernadó.

D’altra banda, aquest any passat un grup d’amics del ‘Truqui’, mitjançant el periòdic L’Alternativa, van impulsar una recollida de signatures per demanar que la Seu li dediqui un carrer o plaça. La proposta va rebre més d’un miler de suports i es va completar el 28 de juny de 2019 amb la col·locació, durant poques hores, d’una placa simbòlica al Portal d’Andorra, que era un dels racons preferits del músic.

TOTES LES NOTÍCIES