Coll de Nargó i PEUSA signen el primer acord d’un municipi de l’Alt Pirineu i Aran per a compensar els excedents d’energia

Plaques solars instal·lades al terrat de l'Espai Dinosfera de Coll de Nargó (RàdioSeu)
Plaques solars instal·lades al terrat de l’Espai Dinosfera de Coll de Nargó (RàdioSeu)

Coll de Nargó esdevé el primer municipi de l’Alt Pirineu i Aran que rep compensacions econòmiques dels excedents d’energia que produeix mitjançant les plaques fotovoltaiques que té instal·lades en diversos equipaments municipals. L’Ajuntament nargoní i la companyia elèctrica urgellenca PEUSA han signat aquest dimecres, 8 de febrer, el contracte que permetrà a aquesta població obtenir un rendiment de l’electricitat que generi i que no necessiti per a autoconsum, la qual és traspassada a la xarxa convencional. L’acord també compta amb l’aval de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

El pacte l’han presentat l’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, i el director general de PEUSA, Marcel Dorna, acompanyats del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Castells. Amb aquest document, cada kilowatt/hora que el consistori no utilitza i que va a parar a la xarxa convencional el cobraran a 8 cèntims d’euro.

Tot i que la signatura s’ha fet aquest dimecres, l’adhesió del consistori és vigent des de la tardor. Martí Riera ha detallat que compten amb instal·lacions de plaques fotovoltaiques a l’espai Dinosfera, l’escola i la zona esportiva. Ara, amb aquest contracte preveuen estalviar entre un 20% i un 25% de la factura elèctrica gràcies a les compensacions econòmiques que rebin dels excedents d’energia que injectin a la xarxa.Previsió d’estendre l’acord a la Seu i a altres municipis

Marcel Dorna ha explicat que l’acord al qual s’ha adherit l’Ajuntament de Coll de Nargó defineix com es gestionen els subministraments amb autoconsum que es troben en espais municipals i estableix les condicions econòmiques de compensació dels excedents. D’aquesta manera, tota l’energia que s’envia a la xarxa convencional d’electricitat es registra, per tal d’obtenir-ne un retorn econòmic.

Des de la companyia han indicat que s’estan duent a terme els tràmits per a poder fer el mateix amb les instal·lacions públiques de la Seu d’Urgell i que treballen amb l’objectiu d’estendre la idea a altres poblacions de l’Alt Pirineu, perquè consideren que és una opció beneficiosa per als ajuntaments.

TOTES LES NOTÍCIES