Un 30% més de comisos de tabac de contraban el 2019 amb 1,7 tones

Una furgoneta amb tabac comissat

El 2019 es tanca amb un increment de prop del 30% en el comís de tabac de contraban. Més concretament s’han comissat prop d’1,7 tones de tabac de diferents tipus, la majoria cigarretes. Segons les dades facilitades pel ministeri de Finances, l’any passat es van fer 7 operacions conjuntes entre els cossos de duana i policia, amb 19 detencions. A França el tabac de contraban de procedència andorrana ha representat el 2,5% del total de comisos.

El 2018 es van comissar 3,8 tones de tabac respecte de l’1,7 del 2019. Tot i així el ministeri de finances parla d’increment. I és que el 2018 es va tancar una operació extraordinària de contraban de tabac de pipa d’aigua, un tipus de tabac que escasseja en els circuits habituals que els fa no tenir-la molt en compte. Per això i sense comptar aquesta operació, en què es van decomissar prop de 2.500 quilos, Finances parla d’un augment dels decomisos aquest 2019.

Dels 1.686 quilos de tabac de contraban la majoria, 1.360 són cigarretes, 313 tabac de picadura i 12,4 de tabac per a pipa d’aigua.

El ministeri de Finances xifra l’augment de decomisos en un 28,6% i destaca que s’han fet 7 operacions conjuntes amb la policia, que han permès detenir 19 persones amb infraccions penals per contraban valorades en 79.700 euros.

Aquí hi ha una variació respecte del 2018 en que també es van fer 7 operacions conjuntes, però la suma de diners va ser molt superior, poc més de 185.000 euros, dada també esbiaixada per l’operació de tabac de pipa d’aigua que es va valorar en més de 114 mil euros. 

França intercepta 8,9 tones de tabac de contraban de procedència andorrana el darrer any
El comís de tabac a França de procedència andorrana ha anat lleugerament a la baixa, però segueix sent important.

En total el 2019 se n’han interceptat 8,9 tones, una mica menys de les 9,2 que es van comissar el 2018. Tot i això, l’andorrà és una ínfima part del total de tabac que es comissa a l’Estat francès, que aquest 2019 ha assolit una xifra prop d’un 50% superior a la de l’any anterior: 360 tones.

Moltes de les prop de 111.000 operacions contra el contraban s’han fet a les duanes, però aquest 2019 s’ha assolit un rècord de decomisos a les grans vies de comunicació per carretera, una de destacada amb tabac provinent de Bèlgica.

La del contraban de tabac és una de les grans lluites que s’ha marcat el govern francès, que per ser més eficaç ha adoptat un dispositiu de seguiment dels productes del tabac a nivell europeu que vol complementar amb un dispositiu internacional que treballa conjuntament amb l’Organització Mundial de la Salut.

Un sistema d’etiquetatge en format de vinyeta única per a cada producte que garanteix la seva autenticitat.

Un altre dels objectius de França és reforçar la lluita del contraban que també es fa a internet. De fet aquest és un dels mercats més professionalitzats i França hi posarà tots els mitjans.

Una lluita que es preveu també important aquest 2020 tenint en compte el nous augments de preu previstos pel govern francès, el primer ja es va aplicar l’1 de gener, el segon es farà el mes de març amb increments que col·locaran algunes marques, les més consumides, a un preu d’11 euros el paquet. El darrer dels augments és previst per novembre.