Protesta d’agricultors i ramaders a la Seu contra els abusos de les grans cadenes de supermercats

Concentració d'Unió de Pagesos davant del supermercat Mercadona de la Seu d'Urgell
Concentració d’Unió de Pagesos davant del supermercat Mercadona de la Seu d’Urgell. Foto: RàdioSeu

Agricultors i ramaders convocats per Unió de Pagesos han dut a terme aquest dissabte una protesta davant el supermercat Mercadona de la Seu d’Urgell, per denunciar entre altres coses els “preus ruïnosos” que cobra la pagesia pels seus productes. Els manifestants van dur a terme una tractorada al voltant de la capital de l’Alt Urgell que va culminar a les portes del centre comercial, situat a l’entrada nord de la ciutat. L’objectiu principal, expliquen, era “informar la ciutadania, com a consumidors, de la crisi de preus a molts sectors de producció de productes bàsics, pel fet que la gran distribució, conjuntament amb la gran indústria provoquen preus ruïnosos pagats a la pagesia mentre aquests obtenen grans marges de benefici”.

En un comunicat, UP ha destacat que precisament un dels casos més “paradigmàtics” és un producte molt vinculat a l’Alt Urgell i la Cerdanya com és la llet, perquè les grans indústries “es permeten pagar al ramader 36,8 cèntims el litre de llet, mentre que el llindar de rendibilitat se situa als 46,36 (Observatori de la Llet, desembre 2021) i la gran distribució promou aquest disbarat amb les marques blanques: cartons de llet que provoquen que es pagui al ramader sota cost de producció“. Una situació de la qual, matisen, només se salven les comarques on hi ha cooperatives com Cadí, que garanteix un preu just als seus socis productors.

Un altre exemple que esmenta el sindicat, ja fora de les àrees de muntanya, és el dels cítrics, perquè “s’estan pagant als citricultors taronges entre 8 i 12 cèntims el quilo i mandarines a 30 cèntims el quilo“, uns preus “excepcionalment baixos” i que, com amb la llet, “estan per sota costos de producció”. La denúncia també al·ludeix a marques i empreses conegudes, com ara les firmes vitivinícoles Henkel-Freixenet, Torres i Codorniu, que “han fet públics resultats econòmics molt satisfactoris, però que són gràcies al fet que tant una ampolla de 3 euros com una de 6 la fan amb raïms pagats al pagès entre 25-30 cèntims”. Això significa, remarquen, que “així la pagesia sovint obté menys del 10% del valor de l’ampolla” i que “no cobreix ni el cost de producció”.

A banda de Mercadona, Unió de Pagesos també assenyala d’altres grans cadenes comercials com ara Carrefour, Lidl, Dia, Bon Preu, Condis i Caprabo. Asseguren que totes elles “provoquen que s’arrosseguin a la baixa els preus en origen de productes com la llet, vi, oli, cítrics, fruita seca, fruita dolça, arròs, carns de vedella i de conill”, i “banalitzen aquests i d’altres productes amb marques blanques rere les quals, sovint, hi ha la inducció a preus sota costos de producció”. Mentrestant, hi afegeixen, “aquest oligopoli aconsegueix grans beneficis econòmics”.

 

Denuncien que “els governs miren cap a una altra banda”

A més a més, la protesta també ha apuntat cap als representants polítics i denuncia que “els governs miren cap a una altra banda i han fet cas omís a la demanda que la Llei de la cadena alimentària defineixi una quota de mercat davant el domini de la gran distribució, com passa al mercat energètic”, amb l’objectiu “que l’oligopoli de la indústria i de la distribució no acabi pagant preus ruïnosos a la pagesia”. En aquest sentit, els agricultors i ramaders acusen directament les administracions catalana, espanyola i europea de “permetre la revenda a pèrdues entre baules de la cadena alimentària, mentre que transformació, distribució, majoristes i detallistes haurien d’afegir els seus costos directes i indirectes en els preus que traslladen a la baula següent”.

Tot plegat, hi afegeixen, “en un context d’increment de costos, que ja era anterior a la invasió russa d’Ucraïna”. Per això, el sindicat continua reclamant “i ara amb més motiu” la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció. Una de les mesures concretes que reclamen és “un gasoil agrari amb el mínim de gravàmens fiscals”, a més d’un IVA reduït per als béns i serveis dels factors de producció i el desenvolupament de la doble tarifa elèctrica.

 

Una vintena de mobilitzacions

L’acció d’avui s’emmarca dins la campanya #LaPagesiaDiuProu, iniciada el 3 de març davant l’empitjorament de les condicions de treball al camp i la inacció dels governs. Aquella jornada també va incloure una protesta a la Seu d’Urgell, on els pagesos van fer una tractorada pel centre de la ciutat que va culminar davant l’oficina comarcal del Departament d’Acció Climàtica.

Aquest dissabte, la mobilització davant de centres comercials també s’ha fet a les portes d’altres plantes de Mercadona (a Vilafranca del Penedès, la Vall d’en Bas, Lleida i Móra d’Ebre), a més de centres de les cadenes Carrefour (a Figueres, Tarragona i Lleida), Esclat-Bonpreu (a Malla, Girona, Ripoll, Lleida i Móra la Nova), Condis (a Lleida), Lidl (a Ripoll) i Opencor (a Lleida).

TOTES LES NOTÍCIES