Primer seguiment amb càmeres de fototrampeig d’un niu d’àguila daurada a Catalunya

El Parc Natural de l’Alt Pirineu - Marc Garriga
El Parc Natural de l’Alt Pirineu – Marc Garriga

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva Nacional de caça de l’Alt Pallars, en col·laboració amb l’entitat Tagonius, i l’Associació del Cabirol Espanyol, han iniciat un projecte de monitorització d’un niu d’àguila daurada (Aquila chrysaetos homeyeri) per primer cop a Catalunya i als Pirineus.

El seguiment amb càmeres de fototrampeig s’emmarca dins del projecte Aequilibrium, que es desenvolupa en diferents punts de l’Estat espanyol i Portugal, amb l’objectiu d’analitzar canvis d’hàbits en la dieta d’aquesta espècie amenaçada i la seva capacitat d’adaptació a noves realitats ecològiques.

S’ha instal·lat una càmera amb el suport del grup de muntanya del Cos d’Agents Rurals, i Forestal Catalana, en el niu, ubicat en un penya-segat de difícil accés del municipi de Tírvia. Per això, ha estat necessària la intervenció de personal especialitzat en treballs verticals i manipulació d’aus salvatges.

També s’ha dut a terme l’anellament del poll de la parella, passats 45 dies del seu naixement, per no causar-li cap perjudici i se li ha col·locat una anella especial de lectura a distància. Es tracta d’un mascle, que ha estat “batejat” amb el nom de Pyrenne.

D’aquesta manera, l’objectiu és comprovar i avaluar les captures que aporten els adults al poll, i analitzar quina és la depredació sobre el cabirol i altres espècies protegides com el gall fer, i la perdiu blanca, entre altres.

Les imatges registrades no es transmetran en temps real, sinó que es recolliran quan el poll abandoni el niu, a l’octubre, per generar les mínimes molèsties possibles. Després es difondran per les xarxes socials i la web del Parc les imatges i resultats recopilats. La càmera estarà en funcionament fins al mes d’octubre.

Aquesta parella del Parc Natural de l’Alt Pirineu entra a formar part de l’estudi més important fet mai a la Península Ibèrica sobre la dieta d’aquesta espècie de superdepredador durant el període reproductor i augmentarà el nombre d’espècies depredades registrades per l’estudi (fins a la data 67 espècies de vertebrats), que inclou algunes típicament alpines i subalpines.

L’àguila daurada està considerada com una espècie protegida. La població a Catalunya s’estima en una mica més de 200 individus madurs. El major nombre d’efectius es concentra en les serres prepirinenques, especialment les situades en les comarques de Lleida (Alta Ribagorça, els dos Pallars, la Noguera, l’Alt Urgell, el Solsonès). Al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’estima que viuen entre 12 i 14 parelles. Entre finals del segle XX i principis del XXI el nombre d’efectius i l’àrea de distribució han augmentat, tot i que en la darrera dècada s’observa un lleuger descens. Amb tot, no es considera com una espècie amenaçada dins el proposta de catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya.

TOTES LES NOTÍCIES