Missatge del Copríncep Francès en el Dia de la Constitució

 

Emmanuel Macron, Copríncep Francès

Com és ara tradició, cada 14 de març, és amb un immens plaer que m’adreço a vosaltres Andorranes i Andorrans, residents del Principat d’Andorra a través d’aquest missatge a fi de celebrar el 27è aniversari de l’adopció de la Constitució.

M’adreço a vosaltres tenint en memòria l’acollida tan càlida que em veu reservar durant la meva visita del passat mes de setembre. Veig de nou aquells magnífics paisatges de muntanyes de les set parròquies que són la bellesa i la riquesa d’Andorra.

Al llarg d’aquesta visita us vaig anunciar la reobertura dels serveis consulars pels francesos que resideixen al Principat, és cosa feta des del 1er de febrer. Vaig igualment esmentar una visita a Andorra del ministre francès de l’educació nacional i joventut, el Sr. Jean-Michel Blanquer. Aquesta va tenir lloc el 17 de febrer i va poder tranquil·litzar la comunitat educativa i els pares d’alumnes sobre la perennitat de la gratuïtat de l’ensenyament francès a Andorra. Espero i desitjo que tots aquests esforços, aquestes inversions i les col·laboracions previstes permetran  que les relacions entre França i Andorra, especialment en matèria d’educació, es reequilibrin, que l’ús del francès es reprengui amb força i que els estudiants andorrans escolliran, cada any més, continuar els seus estudis superiors a França.

Sabeu que el meu compromís és total i que podeu comptar amb l’acció del Copríncep per recolzar, fomentar i participar al desenvolupament d’Andorra. El Principat ha mostrat en la seva història la seva fabulosa capacitat d’adaptació, d’innovació, d’imaginació per existir entre dues nacions potents. La Constitució que celebrem avui n’és l’exemple mateix. Ha permès a les Andorranes i Andorrans ser amos del seu destí tot i mantenint el regim institucional tan especial del Coprincipat.

Avui, el Consell General i el Govern són lliures per conduir els destins del Principat i han escollit de comprometre’s en una associació amb la Unió Europea.

Només puc que animar-los en aquesta via. Associar-se més estretament a la Unió Europea es donar a Andorra una oportunitat de fer valer les seves opcions, la seva cultura. Es estendre la seva sobirania gràcies a la sobirania europea i a través d’ella.

Tal com vaig dir durant la meva intervenció davant el Consell General, aquestes negociacions seran difícils i demanaran als responsables andorrans de fer reformes, de procedir a adaptacions profundes. Però aquestes són necessàries per continuar construint una nació forta, independent, orgullosa de la seva història i del seu passat i permetre a Andorra anticipar les mutacions contemporànies en lloc de patir-les.

Evidentment, caldrà que la Comissió europea tingui en compte les especificitats andorranes, gestioni els períodes de transició a fi que Andorra pugui adaptar-se gradualment, estigueu segurs que hi vetllaré personalment.

Com a Copríncep, garant de la permanència i de la continuïtat d’Andorra, us invito, Andorranes i Andorrans, a tenir confiança en el futur del Principat que sabrà afrontar, n’estic segur, els reptes de demà.


Emmanuel MACRON,
President de la República Francesa, Copríncep d’Andorra

 

 

TOTES LES NOTÍCIES