L’AAQAI fa una crida a les administracions per a regular la qualitat ambiental en espais interiors

Circuits de transmissió del covid
Circuits de transmissió del covid

Davant la irrupció de la SARS-CoV-2 la qualitat de l’aire a l’interior dels edificis ha passat a un primer pla. Cal millorar-la més que mai per temes de salut i ja no només de confort. L’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI) vol remarcar la importància d’aquests aspectes i posa a disposició els seus experts per contestar aquelles qüestions d’interès general i de manteniment dels edificis.

La cura de la qualitat ambiental interior ha canviat amb l’aparició de la pandèmia i s’ha convertit en un aspecte vital en quant a la salut de les persones. L’augment de la probabilitat de contagis en llocs tancats ha generat una presa de consciència i un augment de l’interès referent a la necessitat de mantenir els espais interiors saludables. Més enllà de la conscienciació, la pandèmia obliga a adaptar-se a les noves normatives i requisits en vigor. Andorra no disposa encara de normativa concreta respecte a la qualitat ambiental interior, i des d’AAQAI – l’Associació Andorrana per la Qualitat Ambiental dels Interiors – que impulsa i assessora des de fa més de dotze anys en el sector, s’insisteix en el fet que ara és el moment i l’oportunitat per als grans sectors del país com l’hoteleria, la restauració, el comerç i en general tots els edificis públics de posar en valor la qualitat de l’aire interior. Des del disseny, el control dels contaminats, la higiene i la desinfecció en general.

L’Associació recorda que cal evitar al màxim la proliferació de productes i tècniques de desinfecció no homologades, fet que podria provocar danys colaterals. Els experts que en formen part; liderats per a professionals de l’enginyeria, laboratoris, empreses d’higienització de sistemes de ventilació i climatització d’edificis, consultores i verificadores de qualitat d’aire, i empreses de desinfecció; recorden que “hi ha moltes malalties de transmissió respiratòria, l’aire pot ser un vehicle de transmissió de malalties, per tant no hi ha cap dubte en quant a la importància de tenir cura de la qualitat de l’aire interior.”

AAQAI ha col·laborat durant la pandèmia amb la FEDECAI (Federación de Empresas de Calidad Ambiental en Interiores) en la creació d’un protocol que permet lliurar un certificat “Covid safe”, a més de posar a disposició dels seus associats, de les administracions, empreses i usuaris finals, tota la informació rellevant a nivell internacional per contribuir a millorar la qualitat de l’aire en espais interiors i de la mateixa manera, frenar la propagació del virus. L’associació recorda també, que pel que fa referència als aspectes a tenir en compte per a la prevenció de contagi en edificis, cal destacar la necessitat de ventilar bé els espais tancats, tenir una bona higiene general i una bona desinfecció, a més de fer un correcte manteniment dels sistemes de climatització, en particular el higiènic, i el control de paràmetres ambientals.

A banda de posar els seus experts a disposició mitjançant la web www.aaqai.org l’entitat recomana que es facin en tots els edificis, estudis de qualitat ambiental interior, que permeten entre d’altres, disposar de dades objectives i fiables.

TOTES LES NOTÍCIES