La FPNSM presenta el seu projecte de Realitat Virtual Immersiva

La directora general de la FPNSM, Celine Mandicó, presentant el projecte (FPNSM)
La directora general de la FPNSM, Celine Mandicó, presentant el projecte (FPNSM)

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) presenta un nou projecte d’Entorn de Realitat Virtual Immersiva (ERVI), destinat a realitzar intervencions per a millorar les habilitats cognitives, regular les alteracions sensorials i de conducta, i per al tractament de la salut mental de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Aquesta eina -finançada gràcies als donatius d’Andorran Banking, AUFARE, la família Aristot Mora i altres entitats i persones a títol individual- es posa a disposició de les persones ateses de tots els serveis d’atenció directa de la Fundació. Així mateix, properament, l’objectiu de l’FPNSM és obrir aquest sistema a les famílies de les persones ateses i als professionals que ho requereixin per promoure el seu benestar emocional.

L’eina disposa d’un software amb un ampli catàleg de continguts interactius que representen entorns reals sense la necessitat de fer servir auriculars ni ulleres de realitat virtual. El material audiovisual -generat per ordinador- permet que les persones es moguin en un entorn virtual dissenyat específicament per a cada cas, amb diversos beneficis a nivell terapèutic.

Com explica la directora general de l’FPNSM, Celine Mandicó, implementar la tecnologia de l’ERVI a Andorra “és un pas més en la voluntat de continuar a l’avantguarda en l’atenció integral de les persones amb discapacitat amb una metodologia terapèutica amb evidència científica, que és pionera i atractiva i motivadora per a les persones que atenem, permetent adaptar el contingut terapèutic a cada persona.”

A més, ha afegit que permetrà participar a la Fundació en la comunitat científica, col·laborant en la investigació que realitza l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDINGI) i amb l’equip del Dr. Novell, en relació amb el tractament de la fòbia social en persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA). Així mateix, en un futur la Fundació es planteja donar servei a la comunitat, oferint la metodologia a altres serveis i entitats del país.

Per altra banda, segons la responsable dels Serveis d’Atenció Diürna a l’Adult i l’Envelliment, Anna Jiménez, “tot i que els estudis són recents, aquests ja han començat a donar fruits i les seves aplicacions s’ampliaran a mesura que es consoliden els resultats.”

Les intervencions terapèutiques que farà l’FPNSM amb l’ERVI, es desenvoluparan principalment amb el suport d’un psicòleg. Altres especialistes també podran guiar aquestes intervencions en les seves disciplines, com per exemple fisioterapeutes, logopedes i terapeutes ocupacionals.



Principals àmbits d’intervenció de l’FPNSM amb l’ERVI

Estimulació cognitiva:

Amb l’estimulació cognitiva l’objectiu és facilitar l’aprenentatge i el manteniment de la capacitat d’atenció, la memòria, l’orientació, el llenguatge i la comunicació. Es destaca que aquesta eina permet desenvolupar teràpies d’estimulació de la memòria autobiogràfica, mitjançant la simulació d’entorns coneguts, fins i tot en temps real per a les persones en procés d’envelliment.



Benestar emocional:

Possibilita reduir el nivell d’ansietat i treballar la relaxació, oferint experiències immersives de 360º i generant sensacions de benestar. Es destaca la seva eficàcia per tractar fòbies, fomentar la gestió emocional i millorar la salut mental.



Estimulació sensorial:

L’eina desperta sensacions que potencien l’autoregulació emocional a través dels sentits. Es destaca el benefici que aporten aquest tipus d’intervencions amb les persones amb Trastorn del Espectre Autista, problemes de conducta, entre d’altres.



Tractaments rehabilitadors:

Promou l’adherència al tractament mitjançant continguts específics que permeten el treball dels objectius rehabilitadors. La simulació d’activitats reals -com per exemple, les esportives- activa els moviments associats, fent atractiu el manteniment de les funcions motores.



Entrenament d’habilitats socials:

L’eina permet reproduir diferents situacions socials que faciliten l’aprenentatge i la generalització de les habilitats en l’entorn natural.

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell és la primera institució del país que disposa d’aquesta tecnologia després d’haver analitzat el seu impacte positiu en altres centres sociosanitaris, principalment de Catalunya, com és l’Institut Guttmann, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Vall d’Hebron o les residències del Grup Arrels, DomusVi i Asepeyo. En aquest sentit, el passat 31 de maig, l’FPNSM va participar en la I Jornada de Tecnologia Immersiva en Salut i Atenció Social de Barcelona. Un acte on es va exposar el projecte de l’FPNSM i es va poder conèixer l’experiència i els resultats obtinguts de l’ús de l’eina en altres entitats.

TOTES LES NOTÍCIES