Armengol, president de la cambra
Miquel Armengol és el president de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis apel·la a la responsabilitat empresarial davant la incertesa econòmica i confia amb les mesures de liquiditat que articuli en breu el Govern per a garantir la continuïtat de les empreses. La Cambra només té un propòsit en aquesta situació de crisi: la preservació de les empreses que directament garantirà la preservació dels llocs de treball i salvaguardarà l’equilibri de l’activitat econòmica del país en aquests moments tant convulsos.

El coronavirus és una crisi global de gran impacte social i econòmic, però a hores d’ara encara és incerta i les repercussions es fan difícils d’estimar. Estem en un escenari complex, en la que desconeixem els tempos i la seva finalització. En aquest marc d’incertesa en tots els àmbits i a tots nivells, l’empresa té un rol fonamental per a contribuir a l’estat del benestar, però necessitarà ajuda per part de l’Estat.

Moltes empreses andorranes ja es troben o comencen a analitzar escenaris amb una possible afectació de la seva activitat per la conseqüent reducció o minva d’ingressos, per una pèrdua temporal d’activitat, una aturada de la producció, o bé, per la impossibilitat d’operar. Però la realitat és que totes elles tindran el mateix nivell de despeses fixes a finals de mes. La continuïtat dels negocis de grans empreses, PIMES i treballadors per compte propi necessitaran tresoreria per superar aquesta conjuntura i no esdevenir un curtcircuit en l’economia dels respectius països.

És una responsabilitat inherent a les gestió empresarial fer front a les despeses per tal de garantir que els treballadors puguin continuar cobrant les nòmines, els proveïdors els seus serveis i les despeses recurrents per dur a terme la seva pròpia activitat i mantenir una línia de servei o producció activa. Per fer-ho, és indispensable que des de l’Administració Pública s’articulin les mesures més adients amb la màxima urgència per injectar la liquiditat necessària per assegurar que les empreses puguin acomplir amb aquestes responsabilitats a curt termini i fer-hi front també, a mitjà termini.
No totes les empreses disposen actualment de la tresoreria suficient per fer front a les despeses i pagaments i probablement serà un problema que s’agreujarà en la mesura que es compliqui la situació o s’allargui en el temps.

La Cambra comparteix plenament que el Govern actuï de forma prioritària per preservar la salut pública dels ciutadans però també confia en la seva ràpida i eficient intervenció per dissenyar i establir les mesures econòmiques per injectar liquiditat a les empreses a través de crèdits tous, avals o a altres fórmules que permetin la flexibilització de pagaments, impostos i d’altres obligacions econòmiques. Per altra banda, la Cambra demana que el pla de mesures també pugui donar cobertura durant el període post-crisi necessari perquè les empreses puguin normalitzar el ritme de la seva activitat. Moment, en què serà vital generar consum intern i retornar la confiança als nostres empresaris.

D’altra banda, la Cambra fa una crida a la responsabilitat social de les empreses envers els seus treballadors. Qualsevol impacte en la seva activitat, s’acabarà traduint en un impacte en les economies familiars del país. Per aquest motiu, demana a les empreses que segueixin les recomanacions de Govern i que s’acullin als plans econòmics que s’estableixin i així, entre tots, contribuir a l’estabilització –en la mesura del possible- d’aquesta crisis per fer front en un futur immediat, a la recuperació econòmica del país.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada