El Parc Natural de l’Alt Pirineu enllesteix actuacions urgents per reparar danys del temporal Gloria

treballs al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Foto: PNAP

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha completat aquests dies les actuacions més urgents derivades dels efectes del temporal Gloria, que va provocar intenses nevades en aquesta àrea. Com a conseqüència dels importants gruixos de neu humida acumulats, es van produir caigudes de branques i arbres que han impossibilitat el pas de vehicles per diverses carreteres i pistes de muntanya.

La identificació i localització dels punts més conflictius ha estat possible gràcies a la col·laboració d’ajuntaments i ciutadania, mitjançant, sobretot, de l’aplicació de mòbil “Alt Pirineu, Deixa’t Guiar”, impulsada per l’Associació Esportiva Pallars, i el seu apartat per reportar fotoincidències.

Senyals caigudes pel pes de la neu, arbres tombats en senders senyalitzats, com el del camí de Llavorsí a Tírvia dins de la ruta de l’Últim Càtar i en àrees d’esbarjo com la de la Font de la Mola; murs caiguts, com el de la ruta del Santuari entre Gerri de la Sal a Arboló, i també en pistes forestals i camins rurals d’accés al parc, com el d’Alós d’Isil al Refugi del Fornet, són algunes de les incidències registrades més destacades.

La brigada de manteniment del parc, integrada per personal de Forestal Catalana, ha dut a terme per encàrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat les tasques de neteja de camins, retirada de vegetació i restabliment del mobiliari danyat. En total, sis persones distribuïdes en dos equips, la qual cosa ha permès aconseguir més efectivitat en les operacions.

Tanmateix, es calcula que a mesura que es pugui accedir a cotes més altes, el nombre d’actuacions a realitzar es multiplicarà i caldrà prioritzar nous punts on actuar. Per tot això, es preveu que els treballs s’allarguin fins al mes de maig.

Afectació al refugi de Comes de Rubió
A conseqüència del temporal, el refugi de Comes de Rubió, gestionat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu des del 2009, s’ha vist greument afectat en plena temporada d’hivern. Concretament, pel trencament d’una de les xemeneies, que va cedir per la gran acumulació de neu. Això ha fet impossible donar servei de calefacció, i per minimitzar afectacions als usuaris, el parc ha adquirit de forma urgent una estufa de pellets per poder reobrir el refugi de nou aquest cap de setmana. Aquest sistema funcionarà de manera provisional, fins a la propera primavera, quan es calcula que es podrà reconstruir la xemeneia.

TOTES LES NOTÍCIES