
L’orenga (Origanum vulgare) és una planta aromàtica perenne de la família de les Lamiàcies, originària de la regió mediterrània i d’Àsia occidental. Es creu que aquesta planta ha estat utilitzada des de l’antiguitat tant per les seves propietats culinàries com medicinals. Els antics grecs i romans la consideraven una planta sagrada i l’empraven en rituals i celebracions. El seu nom prové del grec “oros” (muntanya) i “ganos” (alegria), que es podria traduir com “alegria de la muntanya”.
L’orenga és coneguda per una àmplia varietat de beneficis per a la salut, gràcies als seus compostos actius com els flavonoides, els àcids fenòlics i els olis essencials, especialment el carvacrol i el timol.
Propietats antioxidants: És rica en antioxidants, que ajuden a combatre els radicals lliures i poden reduir el risc de malalties cròniques com el càncer i les malalties cardiovasculars.
Propietats antimicrobianes: Els olis essencials d’orenga tenen propietats antimicrobianes, que poden ajudar a combatre infeccions bacterianes, víriques i fúngiques. L’orenga s’ha utilitzat tradicionalment per a tractar infeccions respiratòries i problemes digestius.
Salut digestiva: L’orenga pot millorar la digestió gràcies a les seves propietats carminatives, que ajuden a reduir els gasos intestinals i les inflors. També pot estimular la producció de bilis, afavorint una millor digestió dels aliments.
Efectes antiinflamatoris: Els compostos presents en l’orenga tenen propietats antiinflamatòries, que poden ajudar a reduir la inflamació en el cos i alleujar els símptomes de malalties inflamatòries com l’artritis.
Sistema immunitari: Consumir orenga pot reforçar el sistema immunitari, gràcies a la seva capacitat per a combatre els patògens i estimular la resposta immune.
Aquesta planta aromàtica és àmpliament utilitzada en la cuina mediterrània, especialment en plats italians, grecs i espanyols. És un ingredient essencial en salses de tomàquet, pizzes, amanides, marinades i carns. El seu sabor intens i aromàtic combina bé amb una gran varietat de plats i afegeix profunditat i complexitat als sabors.