Propietats i usos de l’orenga

L'orenga, una herba amb moltes propietats (Getty images)
L’orenga, una herba amb moltes propietats (Getty images)

L’orenga (Origanum vulgare) és una planta aromàtica perenne de la família de les Lamiàcies, originària de la regió mediterrània i d’Àsia occidental. Es creu que aquesta planta ha estat utilitzada des de l’antiguitat tant per les seves propietats culinàries com medicinals. Els antics grecs i romans la consideraven una planta sagrada i l’empraven en rituals i celebracions. El seu nom prové del grec “oros” (muntanya) i “ganos” (alegria), que es podria traduir com “alegria de la muntanya”.

L’orenga és coneguda per una àmplia varietat de beneficis per a la salut, gràcies als seus compostos actius com els flavonoides, els àcids fenòlics i els olis essencials, especialment el carvacrol i el timol.

Propietats antioxidants: És rica en antioxidants, que ajuden a combatre els radicals lliures i poden reduir el risc de malalties cròniques com el càncer i les malalties cardiovasculars.

Propietats antimicrobianes: Els olis essencials d’orenga tenen propietats antimicrobianes, que poden ajudar a combatre infeccions bacterianes, víriques i fúngiques. L’orenga s’ha utilitzat tradicionalment per a tractar infeccions respiratòries i problemes digestius.

Salut digestiva: L’orenga pot millorar la digestió gràcies a les seves propietats carminatives, que ajuden a reduir els gasos intestinals i les inflors. També pot estimular la producció de bilis, afavorint una millor digestió dels aliments.

Efectes antiinflamatoris: Els compostos presents en l’orenga tenen propietats antiinflamatòries, que poden ajudar a reduir la inflamació en el cos i alleujar els símptomes de malalties inflamatòries com l’artritis.

Sistema immunitari: Consumir orenga pot reforçar el sistema immunitari, gràcies a la seva capacitat per a combatre els patògens i estimular la resposta immune.

Aquesta planta aromàtica és àmpliament utilitzada en la cuina mediterrània, especialment en plats italians, grecs i espanyols. És un ingredient essencial en salses de tomàquet, pizzes, amanides, marinades i carns. El seu sabor intens i aromàtic combina bé amb una gran varietat de plats i afegeix profunditat i complexitat als sabors.

 

[do_widget id=category-posts-pro-64]