Pensar en preferiria i no, en hauria

Omar El Bachiri
Omar El Bachiri. Psicòleg

Una de les claus de la salut emocional, és practicar la tolerància a la frustració. És acceptar que les coses no sempre sortiran com ens agradaria. A nivell mental no es processa de la mateixa forma dir, preferiria que les coses fossin així que dir, haurien de ser així.

Aquesta segona opció es rígida i inamovible, en canvi, la primera es modificable i deixa la porta oberta a més opcions. Pensant en hauria de, s’està actuant amb obligació, la conducta o el resultat ha de ser d’una manera en concret i està condicionada per les creences irracionals. Aquestes son idees totalitaristes, la persona les agafa per guiar la seva interacció social i les utilitza per a jutjar les situacions. A partir d’elles decideix si el món és just o injust, si algú és bona persona, agraït, educat, etc. Alguns exemples son: – Tothom m’ha de tractar bé – Tot ha de sortir com ho desitjo – He de ser propietari d’un pis, etc.

Davant aquests pensaments, si la resposta no es l’esperada ens sentirem malament i ens enfadarem amb nosaltres mateixos i segurament també amb els demés. En canvi, pensant en preferiria que, la lectura de la realitat és totalment diferent. Amb aquest segon pensament, si el resultat no ens agrada, sempre podrem adaptar-nos a ell. La forma d’afrontar les situacions canvia i amb ella les emocions sorgides. – Si els altres no em tracten com vull, potser és que espero massa d’ells – Si les coses no surten com vull, ja m’adaptaré a la situació – Si no puc ser propietari d’un pis, em quedo de lloguer, etc. És a dir, preferiria que la realitat fos d’aquesta manera, però si no ho és, no em frustro i m’adapto.

Encara que no ho sembli, pensant en hauria de, estem condicionant els nostres sentiments. Estarem contents o tristos segons el resultat obtingut, en comptes de decidir-ho. Podem estar contents tot i no haver aconseguit l’objectiu desitjat, perquè era preferible aconseguir-ho, no una obligació. Tot i així, dependrà sempre de l’autoexigència de cadascú!

 

També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri

TOTES LES NOTÍCIES