Neix un nou portal per agrupar i difondre el patrimoni musical català

presentació del portal web del patrimoni musical català

El ric patrimoni musical de Catalunya es troba dispers i escampat a moltes institucions, museus i entitats d’arreu del territori. Endreçar tota aquesta memòria musical, fer-la accessible a la ciutadania i difondre-la internacionalment és l’objectiu del nou portal web patrimonimusical.cat. La consellera de cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, i el director del Centre Robert Gerhard, Jaume Ayats, van presentar conjuntament la plataforma al Museu de la Música de Barcelona.

Localitzar informació sobre músics, intèrprets i compositors, des dels compositors Pau Casals o Isaac Albéniz fins a la cupletista Pilar Alonso o la ballarina Carmen Amaya; accedir i descarregar-se milers de partitures manuscrites i digitalitzades, i també descobrir com sonen algunes composicions. Són algunes de les possibilitats que ens ofereix el portal Patrimoni Musical Català, que pretén convertir-se en una eina útil al servei de compositors, músics, investigadors, professors, estudiants i també per a totes les persones interessades en la música.

El web neix amb la finalitat de facilitar l’accés i el coneixement del patrimoni català a dins el país però també amb una clara vocació internacional. El portal, de moment en català i anglès (més endavant també en castellà), s’estrena amb unes 400 entrades, de totes les èpoques i gèneres, però l’objectiu és créixer i “arribar a un miler en dos anys”, segons va explicar Ayats.

La plataforma permet accedir, per primera vegada, a milers d’informacions sobre compositors, músics i catàlegs d’instruments. Però, com va explicar Ayats, no vol ser només “un portal enciclopèdic”, sinó un espai que obri les portes a la interpretació, i que permeti escoltar la música en directe”, amb enllaços amb repositoris d’enregistraments. El director del Centre Robert Gerhard va afegir que la finalitat és donar  “una visió global i sintètica, i proporcionar informació concisa i no valorativa”.

Visibilitzar les dones de la música

Durant la presentació, la consellera de cultura va explicar que “una de les moltes virtuts” del portal és que dona visibilitat a les dones, ja que permet fer una cerca disgregada per dones i homes, “i això és prou important perquè la presència de les dones ha estat invisible durant molts anys”. Entre les dones, compositores, intèrprets i pedagogues que s’inclouen, hi ha la compositora i pianista Matilde Escalas (de qui fa 150 anys del seu naixement) i la folklorista i poeta Palmira Jaquetti: dues figures que, segons van explicar Vilallonga i Blasco, la Generalitat commemorarà i “posarà en valor” durant aquest any.

El portal està impulsat pel Centre Robert Gerhard –creat el 2008 pel Departament de Cultura per promoure i difondre el patrimoni musical català– i compta amb la col·laboració de L’Auditori i el Museu de la Música de Barcelona.

TOTES LES NOTÍCIES