Modificació de la Llei d’impostos especials per incloure el preu del carboni

Una gasolinera
Una gasolinera. Foto: ARXIU

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la ministra d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Silvia Calvó, la modificació de la Llei d’impostos especials per incloure un nou preu relacionat amb la venda d’hidrocarburs. El nou text, que ara es trasllada al Consell General per a la seva aprovació i posterior entrada en vigor, segueix els criteris i objectius marcats per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) per a la reducció de les emissions de CO2. Amb l’aprovació d’aquest dimecres el Govern dona un nou impuls al Fons verd per a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic i que es destina a impulsar les previsions, els plans o les accions que determina la mateixa Litecc.

“La imposició indirecta ens permet, amb tipus impositius molt moderats, assolir una recaptació que impacta en beneficis directes i concrets per a la ciutadania, com la millora del transport públic o la renovació del parc immobiliari existent a través del programa Renova”, ha afirmat el ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa. Per la seva part, Calvó ha explicat que la mesura “contribuirà a reduir, a mitigar i reparar els efectes de les emissions, i a internalitzar els costos socials i ambientals derivats de l’ús dels combustibles fòssils, per avançar cap a la transició energètica i la sostenibilitat”. A més, la titular d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat també ha defensat que aquesta mesura segueix la línia marcada per l’Acord de París així com per als compromisos internacionals d’Andorra que marquen la neutralitat carboni al 2050.

Entrant al detall, l’Executiu ha aprovat la creació d’un preu del carboni com a element addicional a la branca general de l’impost especial sobre els hidrocarburs. La modificació del text preveu la implementació d’un càrrega impositiva de 30 euros per tona de diòxid de carboni, en els casos en que el producte ja tingui un règim impositiu per la branca general dels impostos especials. Així, 15 euros seran assumits pel Govern mitjançant la corresponent reducció del tipus impositiu vigent i els 15 restants formaran part d’un nou impost al preu del carboni. Amb aquest repartiment es preveu atenuar l’impacte de la implementació de la mesura. A més, i escoltant els neguits del sector s’ha decidit que un cop entri en vigor la mesura i durant el 2021 els agents de la locomoció només hauran d’assumir 10 euros per tona.

De la mateixa manera, i tal com ja s’havia anunciat, per al sector de la calefacció es preveu una moratòria de fins a 6 anys, implementant la taxa de forma progressiva, i que en cap cas entrarà en vigor abans del 2022. L’objectiu del Govern, en ambos casos, és que sigui el mateix sector l’encarregat d’assumir aquesta nova taxa amb la voluntat que no hi hagi cap repercussió per al consumidor final.

 

Millores al transport públic i a les llars

La recaptació que s’assoleixi amb el nou preu del carboni es revertirà en la seva totalitat en favor de la ciutadania, tal com marquen els criteris del fons verd. Així, i seguint el fil del que ja es va avançar el novembre passat, el Govern està decidit a implementar una sèrie de millores a les línies de transport nacional regular de viatgers amb la voluntat d’universalitzar el servei. El Govern planteja la creació d’un nou abonament mensual que permetrà a l’usuari desplaçar-se per tot al país amb viatges il·limitats a un preu de 30 euros. Aquest nou abonament suposa una reducció de més del 30% respecte al preu actual per a la zona 1 i de més del 80% per a la zona 4.

El paquet de millores pensat per al transport públic també té efectes sobre els joves. El Govern planteja la reformulació del Bus Lliure en una nova tarifa per al jovent, que engloba les edats de 12 a 20 anys, estiguin o no escolaritzats, amb viatges il·limitats arreu del país per un preu anual de 180 euros. Aquest canvi permet arribar a més joves amb una reducció de la tarifa de 36 euros.

Finalment, i pel que fa a les millores del transport públic, també es rebaixen les tarifes relacionades amb el bus escolar. El nou preu d’aquest servei serà de 100 euros per a un viatge i de 180 per a dos viatges, mentre que els preus actuals eren de 108 i 216 euros, respectivament.

A més, els fons recaptats també es veuen reflectits en l’ampliació del pressupost del nou programa Renova que obre una nova línia d’ajuts per a la renovació dels sistemes de calefacció. Totes aquestes mesures entraran en vigor en el moment què s’aprovi la modificació de la Llei d’impostos especials.

TOTES LES NOTÍCIES