L’SOS de la natura

Un ximpanzé
Un ximpanzé, una de les espècies en seriós perill (Ecoticias)

L’Informe Planeta Viu (IPV) 2022 alerta de la urgència de recuperar la naturalesa. L’estudi de WWF que, cada dos anys, pren el pols a l’estat de la natura posa en relleu uns resultats molt alarmants: 2 de cada 3 animals i plantes han desaparegut a l’últim mig segle, en un obrir i tancar d’ulls comparat amb els milions d’anys que aquestes espècies portaven a la Terra.

Vam perdre 2 de cada 3 plantes i animals

Des del 1970 i analitzant 32.000 poblacions de 5.230 espècies, s’ha comprovat que el planeta ha perdut el 69% dels seus mamífers, aus, rèptils, amfibis i peixos (gairebé tres quartes parts de la vida silvestre).

Una de les regions més castigades ha estat Llatinoamèrica i el Carib, que ha perdut 9 de cada 10 animals (el 94% de la seva vida silvestre). Una autèntica catàstrofe provocada per canvis en l’ús del sòl per a produir aliments que estan devorant i convertint en cendres el pulmó verd més gran del planeta: l’Amazònia. De la seva banda, Àfrica va perdre el 66% de la seva vida silvestre i Àsia Pacífic el 55%.

L’impacte també ha estat especialment preocupant en els ecosistemes d’aigua dolça, i ha disminuït una mitjana del 83% en rius i aiguamolls; així, el dofí rosat del riu Amazones va perdre el 65% de les poblacions.

També han desaparegut la meitat dels coralls, un ecosistema vital per a bona part de la humanitat i llar per a la quarta part de les espècies marines, i 18 de les espècies de 31 taurons i ratlles oceàniques han reduït la seva abundància en un 71%.

 

Emergència planetària

S’està una emergència planetària amb una doble crisi, la climàtica i la pèrdua de biodiversitat i degradació de la natura, dues cares d’una mateixa moneda amb greus conseqüències: desplaçaments i morts per fenòmens meteorològics extrems cada cop més freqüents, més inseguretat alimentària, esgotament de terres, manca d’accés a aigua dolça i augment de malalties zoonòtiques i pandèmiques.

L’IPV 2022 confirma científicament que l’activitat humana insostenible està portant els sistemes naturals del planeta al límit. S’està destruint la vida salvatge a un ritme sense precedents i és urgent actuar ja per a revertir la situació i aconseguir una naturalesa en positiu per al 2030.

Potser, encara s’és a temps d’aturar i revertir la pèrdua de vida salvatge. La natura és la gran aliada i no es pot continuar tractant-la com un enemic. Cal cuidar-la i construir un futur en què tothom pugui prosperar. Les persones i la natura.

 

Per Ecoticias

TOTES LES NOTÍCIES