La Unió Hotelera demana allargar els ERTO fins al març vista la incertesa amb què es presenta l’hivern

Jordi Pujol i Carles Ramos al local de la Unió Hotelera
Jordi Pujol i Carles Ramos al local de la Unió Hotelera. Foto: EOG

La Unió Hotelera (UHA) demana que es puguin ampliar els ERTO -les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball i les Reduccions de Jornada– fins al març, vista la incertesa amb què es presenta l’hivern. Així ho ha manifestat el president de l’associació patronal, Carles Ramos, que considera que “seria el més coherent” encara que, “tan de bo” no s’hagi de fer servir.

Respecte la propera temporada d’hivern, Ramos ha exposat que és “una incògnita”. Hi ha la “certesa que serà dolent”, però la “incertesa” de fins a quin punt ho serà. El president de la UHA ha explicat que a nivell de touroperació serà “molt difícil” que arribi el volum de turistes que venia habitualment. Els viatges en grup són molt difícils d’organitzar i realitzar vistes les mesures a adoptar per fer front a la pandèmia de Covid-19 i evitar els contagis, i aquests suposaven al voltant del 30% dels turistes que omplien els hotels. En aquest punt, Ramos ha manifestat que aquesta propera setmana “ja sentirem d’hotels que decideixen tancar fins a l’hivern”.

“Ja firmaríem que fos com l’agost”, ha manifestat Ramos, “com a mínim el gener i el febrer”, que són els mesos que es consideren “forts”. En aquest sentit, s’espera que sobretot arribi turisme de proximitat, i el “nucli fort de clientela” prové, sobretot, d’Espanya, i més concretament de Catalunya. El president de la UHA ha explicat que les previsions apunten a un turisme que fa desplaçaments curts, amb cotxe, estades de dos o tres dies i que fa la reserva amb molt poca antelació.

També amb relació a la campanya d’hivern, el president de l’associació patronal ha assegurat que es donarà suport a tot el que sigui transmetre seguretat al turista, encara que no es pronunciaran sobre la idea d’oferir un test als visitants quan marxin del país fins que no es posi damunt la taula l’operativa de les proves i el seu cost.

 

UN ESTIU POSITIU MALGRAT EL DESASTRE
La UHA fa una valoració relativament positiva de l’estiu malgrat el “desastre”. En aquest sentit, el director de l’entitat, Jordi Pujol, ha explicat que s’han tingut ocupacions del 42% al juliol i del 76% a l’agost, però que cal tenir en compte que un 20% dels establiments que acostumaven a fer la campanya d’estiu han romàs tancats. Així, si es tinguessin en compte tots els hotels que obren habitualment a l’estiu, l’ocupació hotelera s’hagués situat al 33% al juliol i al 61% a l’agost. Igualment ha assenyalat que l’estiu hoteler comença al maig.

Així, “no és que hagi estat un estiu bo, ha estat dolent”, però sí que és per estar “contents pel que esperàvem a 1 de juliol”.

TOTES LES NOTÍCIES