
La profecia autocomplerta ens diu que ens comportem segons el rol social que interpretem enfront d’unes certes persones i/o circumstàncies. D’aquí la importància del nostre autoconcepte i actuar en conseqüència. És a dir, no serveix de res tenir un bon autoconcepte, si enfront d’unes certes persones i/o situacions quotidianes cedim a la pressió del moment. L’efecte pigmalió ens diu que ens comportem segons el què pensem, per això mateix també s’anomena la profecia autocomplerta perquè sense adonar-nos condicionem el nostre comportament als nostres pensaments, amb la qual cosa, si ens considerem ineptes, inútils o mandrosos, malauradament és com ens comportarem.
Ens infravalorem i actuem en conseqüència, però és que a la inversa passa exactament igual, si tenim una idea positiva de nosaltres mateixos, també actuarem conseqüentment i ens mostrarem al món com a éssers agradables, competents, responsables, etc. Aleshores, la idea és atansar-se a la gent que ens potencia les aptituds i, paral·lelament, allunyar-se de les que ens volen infravalorar. Amb això vull dir que cal adquirir el pensament crític per a, així, poder raonar el contingut de les frases que ens diuen, el seu significat real i sobretot, si és aconsellable o productiu creure-les. Si el fet d’assimilar-les ens beneficia o, per contra, ens perjudica.
Hem d’entendre que la realitat dels altres per molt bona que sigui, no sempre és la correcta donat que, en moltes ocasions, ve esbiaixada i condicionada per les seves creences, valors, pors, frustracions o incompetències. Amb la qual cosa, convé subratllar que aprenem tant per assaig-error, com de manera vicària (veient el que fan els altres). Per exemple, poden interpretar que som maldestres o ineptes pel simple fet de no fer les coses com ells volen, però, això, no significa en absolut que ho siguem. És més, en molts casos ells mateixos són els ineptes, però com estan en una situació de poder, la seva paraula és la que té més valor socialment.
També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri