Landry Riba confia tenir un bon argumentari per defensar el monopoli d’Andorra Telecom davant l’UE

La façana de l'actual agència comercial d'Andorra Telecom
La façana de l’actual agència comercial d’Andorra Telecom. Foto: ARXIU

La pandèmia de la Covid-19 ha frenat les negociacions per a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. Ha modificat el calendari de reunions previst i també els continguts, ja que des de fa més d’un any les trobades són telemàtiques. Ara bé, la secretaria d’Estat d’Afers Europeus ha seguit treballant i manté que pot tenir un document tancat al final de la legislatura.

Fa unes setmanes el Govern va anunciar que s’havia tancat un preacord amb la Unió Europea per mantenir el monopoli de FEDA. El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry RIba, però, no creu que això pugui condicionar favorablement per aconseguir el mateix tracte per a Andorra Telecom.

Landry Riba ha explicat al programa “La rèplica” que mentre que en el cas de l’energia elèctrica la mateixa norma de la UE permet encaixar certes particularitats com la del Principat, en el cas de les telecomunicacions el marc jurídic no preveu excepcions a la liberalització del mercat. Tot i això, Riba confia tenir un bon argumentari per mantenir el monopoli d’Andorra Telecom.

Riba espera recuperar, el segon semestre d’aquest any, les reunions presencials amb l’equip negociador de la Unió Europea. Per quan arribi aquest moment s’han reservat les qüestions de la lliure circulació de persones, que alhora porta associada la lliure circulació de serveis.

Mentrestant s’ha avançat en les negociacions dels annexos sectorials i al juny es farà un tancament provisional d’alguns, com poden ser seguretat alimentària i comerç.

Landry Riba ha destacat que les converses derivades de l’acord polític que es va signar l’octubre passat entre el Govern i totes les forces parlamentàries han influït de manera clara a l’hora de defensar certes posicions a la taula de negociació.

La voluntat és poder reprendre a la tardor les reunions públiques presencials per explicar a la ciutadania l’estat de les negociacions. Abans, a final de juny, es vol fer una compareixença telemàtica responent les qüestions que es facin arribar.

TOTES LES NOTÍCIES