Es convoca un concurs per a la conservació i il·luminació arquitectònica de l’església de Sant Martí de la Cortinada

L’església de Sant Martí de la Cortinada (SFGA)
L’església de Sant Martí de la Cortinada (SFGA)

El Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports promou un concurs per a contractar un professional de l’arquitectura per a redactar el projecte i fer la direcció de les obres de conservació i il·luminació arquitectònica de l’església de Sant Martí de la Cortinada. Els serveis han d’incloure la redacció del projecte de conservació i d’il·luminació del monument, així com la direcció de l’obra que serà adjudicada l’any 2025. La intervenció s’emmarca en la línia de treball prioritària definida al Pla Estratègic de la Cultura 2030 de millorar la promoció del patrimoni romànic mitjançant la conservació de les esglésies romàniques.

Els treballs previstos són d’impermeabilització, de resolució de problemes puntuals d’humitats i filtracions, repàs de la pintura de l’interior, reforma de la instal·lació elèctrica en termes de seguretat i eficiència energètica, revisió i adequació de les parts del campanar que sigui necessari i la millora de l’interior en general. A més, també es restauraran i s’adequaran els béns mobles, capelles, sagristia i la sala de l’oli. D’aquesta manera, es durà a terme una millora de la integració de tot l’espai, oferint una lectura més harmonitzada i garantir-ne la conservació.

Sant Martí de la Cortinada és una església d’origen romànic datada entre els segles XI i XII. L’ampliació més significativa es va fer als segles XVII i XVIII i més tard al segle XIX fins a principis del segle XX va patir un important abandó que va repercutir en l’estat de conservació general. L’església està declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) per la Llei de Patrimoni Cultural.

Per a la comunitat de la Cortinada l’església de Sant Martí és un espai amb una gran simbologia. A més del culte, havia estat lloc de trobada i de reunions de poble. Aquest arrelament a la comunitat és un dels valors que l’ha fet mereixedora de formar part, juntament amb onze monuments més, de la Candidatura transnacional a patrimoni mundial de la UNESCO anomenada ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’.

L’església s’estructura al voltant d’una nau central de 282 m2 de planta pràcticament quadrangular amb tres capelles laterals dedicades a Sant Antoni Abad, a la mare de Déu i a la mare de Déu del Roser. L’altar major és dedicat a Sant Martí de Tours i al peu de la nau es va reconstruir un absis que conté les pintures romàniques descobertes l’any 1968.

La modalitat del concurs públic és nacional, amb procediment obert i ordinari. El plec de bases es podrà descarregar de manera gratuïta a la plataforma de contractació del sector públic i hi haurà temps fins al 23 d’agost per a presentar ofertes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]