Els còlics en el lactant

Bebè amb còlic
Bebè amb còlic (Istock.com)

Els còlics s’originen per culpa dels gasos que es formen quan el bebè s’empassa l’aire en el moment que s’està alletant o bé quan la llet es barreja amb els sucs gàstrics i fermenten. Els símptomes més freqüents són: plor inconsolable (més de 3 hores al dia i més de 3 dies a la setmana), dolor i distensió abdominal, restrenyiment, regurgitacions, irritabilitat i flexió de les cames sobre l’abdomen.

Gairebé el 40% dels nadons ho sofreixen en major o menor mesura, i solen començar a partir de les dues o tres setmanes de vida i finalitzen als 3 o 4 mesos d’edat, per la qual cosa cal entendre que és un procés passatger, no posar-nos nerviosos i calmar el bebè en la mesura que sigui possible. Afortunadament, existeixin moltes maneres de fer-ho:

– Donar-li un bany relaxant amb olis essencials (per exemple de taronja o de lavanda). Per a això cal barrejar unes gotetes d’oli en el seu gel habitual.
 Donar-li massatgets a la panxa amb moviments circulars.
– Agafant-lo en braços i balancejant-lo lleugerament, ja que la posició influeix molt.
– Administrar-li probiòtics com el Lactobacillus Reuteri. Aquest ajuda a disminuir la inflamació i millorar el moviment intestinal.
– Camamilla pediàtrica, de venda en farmàcies.
– Consultar al pediatre.

 

Per a evitar que es produeixin els còlics:
  • Fer que el bebè expulsi els gasos sempre després de la lactància.
  • Si se li dóna el biberó, utilitzar tetines anticòlics o bé elevar el biberó a fi que en beure només s’empassi llet i no aigua. També cal tenir en compte la temperatura de la llet que haurà d’estar sempre temperada, ni freda ni calenta.
  • Si se l’alimenta amb llet materna, la mare ha de cuidar la seva alimentació, evitant el cafè i la xocolata, així com altres aliments que solen generar gasos com les cols, la coliflor o la ceba, entre altres

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES