El Servei d’Atenció Domiciliària atén 134 persones que optaven a ingrés residencial durant el 2019

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, acompanyat de la Cap d’Àrea de Serveis Sociosanitaris, ha presentat aquest dilluns la memòria de treball del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) corresponent al 2019. Una de les dades que més destaca és l’atenció del SAD de 134 persones que, pel seu grau de dependència, tenien la possibilitat d’optar a un ingrés residencial en un centre sociosanitari, però van romandre a casa gràcies a l’atenció del servei.

Precisament, el ministre ha destacat que un dels principals objectius del SAD és evitar o endarrerir l’entrada de la gent gran als centres residencials, aconseguint que les persones romanguin al seu domicili i en el seu entorn habitual el màxim temps possible, sempre amb una atenció de qualitat i personalitzada. “Aquestes persones estan a casa seva gaudint d’uns serveis de la mateixa qualitat que en un centre sociosanitari”, ha afirmat Filloy.

En total, l’any passat es van atendre 316 persones a través d’aquest servei, que comprèn les accions que es realitzen bàsicament a la llar de l’usuari per proporcionar atenció a persones amb dependència, dificultats d’autonomia o que necessiten suport per fer activitats de la vida diària.

De fet, Filloy ha recordat que des que el Govern va assumir la gestió del servei el juliol del 2017 s’ha ampliat l’horari d’atenció que es dona als usuaris, que es presta des de les 7 hores fins a les 22 hores segons les necessitats, i també en cap de setmana.

Pel que fa a les dades del 2019, el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha assenyalat que del total d’usuaris, 218 van ser dones, mentre que la resta, 98, homes. Així mateix, en relació amb el tipus d’unitat familiar, es destaca que la gran majoria dels usuaris del SAD vivien sols –122 dels casos–, seguits dels que vivien en parella, amb 96 casos.

En relació amb l’edat dels usuaris del servei, de la memòria de treball de l’any passat es desprèn que 187 eren majors de 80 anys, mentre que la forquilla dels 60 als 79 anys va agrupar 97 persones. La resta, 32 persones, eren menors de 60 anys. Un fet que, ha afirmat Filloy, posa en relleu que el SAD no només s’adreça a gent gran.

En paral·lel, durant la presentació també s’ha remarcat que majoritàriament els casos atesos es corresponen a patologies vinculades a problemes cardiovasculars, traumatismes, demències i neoplàsies, així com malalties degeneratives. En aquest sentit, les tasques més freqüents són higiene personal, suport a la mobilitat o suport a la gestió personal.

TOTES LES NOTÍCIES