El programa de detecció precoç del càncer de mama n’ha permès detectar tres casos des del gener

Una dona realitzant-se una mamografia
Una dona realitzant-se una mamografia. Foto: National Cancer Institute a Unsplash

Amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, que se celebra aquest dilluns 19 d’octubre, el Ministeri de Salut recorda la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia per garantir més possibilitats de curació. A Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.

El mes de gener d’enguany es va iniciar la setena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama; una ronda que, com habitualment, té una durada de dos anys i s’allargarà fins el desembre del 2021. D’aquesta manera, de les 5.389 dones en edat elegible que poden participar en el programa, 1.789 ja s’han fet la mamografia i s’han pogut detectar tres càncers d’aquest tipus. Des de la primera ronda de cribratges s’ha detectat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia.

Des del Ministeri de Salut recorden que, a més, des d’aquest gener s’ha ampliat la franja d’edat del grup diana a qui s’adreça aquest programa. Si en les anteriors convocatòries s’hi incloïen les dones entre 50 i 69 anys, a partir d’ara el grup s’eixampla fins als 74 anys. La modificació es va adoptar gràcies a les recomanacions recollides en la darrera avaluació del Comitè Director.

El procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones són contactades per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada realitzada, si el resultat no mostra cap troballa als dos anys són convocades de nou per realitzar una altra exploració. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa a la pacient i es lliura un diagnòstic amb les indicacions corresponents.

Finalment, les autoritats sanitàries destaquen que tots els centres radiològics del país participen al programa, i que en cas de desacord dos radiòlegs independents dirimeixen per consens. A més, durant els mesos de més impacte de la pandèmia provocada per SARS-CoV-2 van haver-se de reprogramar les mamografies previstes, però gràcies a l’esforç dels centres radiològics aquestes s’han pogut realitzar durant els mesos d’estiu.

Per a més informació, el programa ofereix un telèfon d’atenció directa de dilluns a divendres de 10 a 13 hores (excepte festius): (+376)867785.

TOTES LES NOTÍCIES