El mercat de treball “es comença a normalitzar” al tercer trimestre

Un forner treballant una massa
Un forner treballant una massa. Foto de Vaibhav Jadhav de Pexels

Al llarg del tercer trimestre del 2020, “la situació de les persones en el mercat de treball es comença a normalitzar” després del primer sotrac de la crisi causada per la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2, amb una forta recuperació del nombre d’actius durant el trimestre, segons explica el Departament d’Estadística en la nota de premsa relativa al resultats de l’Enquesta de Forces de Treball corresponent al període de juny a setembre.

Així, al tercer trimestre de l’any, la població ocupada és de 45.691 persones, és a dir, el 81,1% de la població d’entre 15 i 64 anys. Aquesta ràtio suposa un augment de 0,5 punts respecte a l’any anterior i 2,1 punts si es compara amb el trimestre anterior. Aquesta pujada en la població ocupada afecta sobretot la població masculina (+2,4 punts respecte l’any passat i +3,8 punts respecte l’últim trimestre). Cal tenir en compte que aquesta xifra no inclou als afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) amb suspensió d’ocupació que, segons la metodologia de l’Oficina Estadística de la Unió Europea (Eurostat) i de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que s’aplica en l’Enquesta de Forces del treball, es consideren ocupats.

El número d’ocupats que han treballat almenys una hora durant la setmana de referència, (excloent les persones en ERTO, i altres motius), s’incrementa el tercer trimestre situant-se a 36.388 persones (el 79,6% de la població ocupada de 15-64 anys).

Descendeixen les absències de la feina per ERTO o “Aturada parcial per raons tècniques o econòmiques” en el tercer trimestre. Així, el nombre d’hores treballades, situant-se a unes 31,3 hores a la setmana, augmenta en un 27,9% respecte al segon trimestre de l’any i recupera els nivells del primer trimestre, a pesar de ser un període típic de vacances.

El 4,6% dels ocupats van treballar habitualment des del seu propi domicili, enfront del 15,4% observat al segon trimestre de l’any.

La població assalariada és de 39.367 persones, és a dir, el 87,0% de la població ocupada entre 15-64 anys. Aquesta ràtio suposa una disminució de 0,3 punts respecte a l’any anterior i de 0,8 punts si es compara amb el segon trimestre de l’any. Els assalariats amb contracte indefinit disminueixen 2,6 punts en termes anuals i 0,6 punts trimestralment, situant- se en el 90,6% dels assalariats. Quant als ocupats a jornada parcial representen el 8,6% de la població ocupada de 15 a 64 anys, valor que s’incrementa 2,8 punts anualment i 1,9 punts en termes trimestrals. Respecte als treballadors per compte propi, se situen en el 12,7% dels ocupats, augmentant 0,3 punts en els últims dotze mesos i 0,8 punts en relació amb el trimestre passat.

L’atur ha augmentat fins al 3,3% de la població activa i comptabilitza 1.617 persones entre 15 i 74 anys. Aquesta xifra representa un augment de 1,9 punts anualment i de 0,3 punts en termes trimestrals. En el tercer trimestre l’atur creix en majoria per les dones i pels joves d’entre 15-24 anys.

Respecte a la taxa d’activitat, experimenta un augment de 2,2 punts en termes anuals i de 2,5 punts respecte al trimestre passat, situant-se en el 84,0% de la població d’entre 15 i 64 anys que representen 47.308 persones. Aquesta xifra figura el màxim dels últims cinc anys.

En relació amb les economies de l’entorn, la taxa d’atur ha presentat un comportament negatiu; a França s’ha situat en el 8,9% augmentant de 2,1 punts trimestralment i a Espanya s’ha incrementat d’1,0 punt situant-se en el 16,3%.

TOTES LES NOTÍCIES