Andorra s’assimila a l’Alt Urgell a partir de dilluns

La frontera hispanoandorrana
La frontera hispanoandorrana (Fòrum.ad)

A partir d’aquest dilluns dia 21 de desembre Andorra s’assimila a la comarca de l’Alt Urgell pel que fa a la mobilitat a efectes de mobilitat en el marc de les mesures excepcionals adoptades per Catalunya per fer front a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2. El Govern d’Andorra i les autoritats catalanes han estat en contacte permanent per acordar que ambdós territoris tinguessin les mateixes condicions de mobilitat.

Així ho han explicat el vicepresident de Catalunya amb funcions de president, Pere Aragonès, en una roda de premsa aquest divendres al matí, en la que ha comparegut acompanyat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, per explicar les noves mesures restrictives adoptades a Catalunya. Aquestes inclouen mantenir el confinament perimetral d’entrada i sortida excepte per a visites de familiars o gent propera. A més, la mobilitat dins de Catalunya serà d’àmbit comarcal durant tota la setmana fins, com a mínim, l’11 de gener.

No obstant, hi ha algunes excepcions: durant els dies festius de calendari, els residents d’ambdós territoris es poden desplaçar sense restriccions sempre que la seva destinació sigui el lloc de reunió amb familiars i/o gent propera. A més, les bombolles de convivència es podran desplaçar a altres comarques –i per tant a Andorra– durant qualsevol dia entre el 21 de desembre i l’11 de gener sempre que siguin un sol nucli de convivència i es desplacin o bé a una segona residència o bé a un establiment hoteler on tinguin reserva.

L’inici del toc de queda nocturn a Catalunya és manté a les 22 hores, excepte els dies 24 i 31 de desembre, que començarà a la 1 de la matinada, i la nit de Reis, que la mobilitat estarà permesa fins a les 23 hores.

Per circular pel territori català cal complimentar el certificat d’autoresponsabilitat que han posat a disposició les autoritats catalanes a  https://certificatdes.confinapp.cat/#/

Aquestes mesures estan subjectes a revisió segons l’evolució de la situació epidemiològica, tal com recorda el Govern d’Andorra en un comunicat.

El Govern d’Andorra continua mantenint un diàleg constant tant amb les autoritats de la Generalitat de Catalunya com amb el Govern espanyol.

 

La situació a Catalunya

“La situació no és bona, és preocupant, i ens obliga a fer passos enrere”, ha manifestat Aragonès en una roda de premsa aquest divendres al matí, que ha dit que l’adopció de noves restriccions es fa “per salvar vides i sortir junts de la pandèmia el més aviat possible”. Així, s’ha adoptat un confinament comarcal, amb excepcions i franges horàries a la restauració.

Les reunions a Catalunya podran ser d’un màxim de sis persones, amb l’excepció de Nadal, Sant Esteve, Cap d’any i Reis. En aquestes dates es podran reunir fins a deu persones, d’un màxim de dues bombolles.

El pla de desescalada elaborat per Protecció Civil de Catalunya (Procicat), previst en 4 trams de 15 dies cadascun, es va començar a implementar el 23 de novembre, però des d’aleshores no ha estat possible passar de tram, només s’ha relaxat algunes de les mesures.

La raó és que no es compleixen cap de les condicions per fer-ho: ni els ingressos hospitalaris estan baixant, ni tampoc l’índex de transmissió s’ha mantingut per sota de 0,9.

Tot això passa pocs dies després que entressin en vigor algunes mesures de relaxament de les restriccions, com l’obertura dels centres comercials i les pistes d’esquí.

 

TOTES LES NOTÍCIES