Consells de la policia per si marxem de casa per vacances

Escales que condueixen a una porta
Cas de marxar de casa durant un temps és convenient extremar les precaucions (Christa Grove/arxiu)

El Cos de Policia d’Andorra fa un seguit de recomanacions a la població, per a tenir en compte en cas de marxar de vacances o estades perllongades fora dels domicilis particulars.

Vistes les accions delictives que es van denunciar en el seu moment al Principat per diversos furts amb força a l’interior de domicilis particulars, perpetrats per bandes organitzades i especialitzades en aquests tipus de delictes, es va detectar que algunes d’aquestes bandes marquen les portes dels domicilis amb una espècie de cola, que enganxen ja sigui a la part superior o inferior de la porta.

Aquesta mena de marcadors els utilitzen per tal de controlar si al pis “marcat” han entrat recentment, de manera que si el filament està trencat, entenen que els seus ocupants estan al Principat i possiblement fins i tot a dins, descartant d’aquesta manera entrar en aquest immoble.

És habitual que les persones de la banda dedicada a aquests marcatges ho faci en totes les portes d’un mateix edifici, de manera que al tornar, normalment a l’endemà, si el fil està intacte, entenen que a l’interior d’aquell pis no hi ha ningú i passa a ser el seu objectiu forçant el pany i entrant amb total calma a perpetrar el robatori.

Tenint en compte com actuen, en cas que algun veí detecti aquesta mena de marca en la seva porta o en d’altres de l’edifici, es demana que s’avisi el Cos de Policia, a través dels telèfons 110 ó 872000, el més aviat possible.

Altrament i en cas de que havent tornat, després d’una absència en el domicili de dos o tres dies, en obrir la porta es constata que s’ha estat víctima d’un furt amb força, dins del possible s’ha de mantenir la calma, no tocar res ni alterar l’escenari que es trobi i avisar el més aviat possible a la Policia.

És important també que si algú sap que els seus veïns no estan al Principat i senten soroll provinent d’un pis que hauria d’estar buit, s’adverteixi el Cos de Policia.

Per a finalitzar, tot i que avui dia els malfactors compten amb material per a obrir els panys de les portes en pocs segons i sense deixar traça, es recomana tancar la porta amb doble volta de clau.

La policia, fins i tot, ha editat un vídeo explicant el modus operandi dels lladres i de com actuar si s’ha estat víctima d’un robatori.

TOTES LES NOTÍCIES