Jerusalem ciutat cristiana, jueva i musulmana

Mn. Joan Enric Vives
Mon. Joan Enric Vives

Els Bisbes membres de la Coordinadora per a la Terra Santa van emetre un Comunicat després de la seva reunió a Jerusalem a finals del mes de maig, que us resumeixo pel seu interès. Els cristians venerem la Ciutat santa de Jerusalem com a ciutat de Jesús i també ciutat nostra, “Església Mare” l’anomenem, perquè hi ha els llocs sants de la mort i de la sepultura buida de Jesucrist, el Cenacle i la muntanya de les Oliveres… i perquè allà va néixer l’Església, Cos de Crist. Amb tot, també l’estimen i la tenen com a seva els jueus i els musulmans. Cal que continuï essent un patrimoni comú i no convertir-la mai en el monopoli exclusiu de cap religió. És el nostre dret i el nostre deure com a cristians defensar l’obertura i la universalitat de la ciutat.

La presència de la comunitat cristiana és essencial per a la identitat de Jerusalem, tant ara com en el futur. Tot i això, la continuïtat de la seva presència es veu avui amenaçada per l’ocupació i la injustícia. Ara s’enfronten a la violència i la intimidació de grups de colons, a restriccions a la seva llibertat de moviment o a separacions familiars per l’estatus que se’ls ha assignat. Hem de compartir  la preocupació per les restriccions unilaterals a la llibertat de culte durant la Pasqua, imposades per la policia israeliana. I l’assassinat de la periodista catòlica palestina Shireen Abu Akleh i el vergonyós atac als acompanyants en el seu funeral, ha estat extremadament dolorós.

A Jerusalem molts, de diversos orígens, estan vivint en la pobresa, que s’ha vist agreujada per la pandèmia. L’absència de pelegrins durant els dos darrers anys ha devastat els mitjans de subsistència, deixant algunes famílies amb dificultats per a aconseguir habitatge, aliments o altres productes bàsics.

Enmig d’aquests desafiaments, però, hi ha signes d’esperança. Els Bisbes de la Coordinadora van visitar organitzacions cristianes que es responsabilitzen del benestar de la seva comunitat i de la societat en general. Treballen incansablement per alleujar les dificultats i millorar la vida. Joves que, malgrat enfrontar-se diàriament a violacions dels seus drets humans fonamentals, es neguen a ser la darrera generació de cristians a la ciutat santa de Jerusalem. Quan els pelegrins retornin una altra vegada, ells demanen que donin suport als cristians de Jerusalem i de tota la Terra Santa. És essencial que tots els pelegrins coneguin i es comprometin amb la realitat de la vida de la comunitat cristiana d’allà. Un veritable pelegrinatge a Terra Santa ha de ser un viatge de fe, d’encontre i de solidaritat.

El Papa Francesc ha afirmat diverses vegades el valor universal de Jerusalem, que va més enllà de qualsevol consideració de les qüestions territorials (cf. Carta del Papa Francesc al Gran Imam d’al-Azhar, gener 2018). Inspirats per Crist que és la nostra Pau, tots els cristians hem d’ajudar a preservar el caràcter sagrat de la ciutat i a promoure una autèntica visió de Jerusalem com a lloc de diàleg i d’unitat. Preguem per la pau a la Terra Santa, pel diàleg i la reconciliació entre tots els qui hi viuen i l’estimen, i perquè sigui possible la solució dels dos estats Israel i Palestina vivint en pau, i la ciutat de Jerusalem amb un estatut internacionalment reconegut i respectat.

TOTES LES NOTÍCIES