Comprar per internet passa ‘factura’ al medi ambient

Magatzem de vendes en línia
Magatzem de vendes en línia

La pandèmia està canviant la nostra manera de comprar. Segons l’índex de compres de Saleforce, des de l’estat d’alarma i fins al final de la desescalada, les compres en línia van augmentar un 67% a Espanya (un 71% a escala global).

Sembla clar que el comerç electrònic genera valor al consumidor perquè és ràpid, còmode i convenient. Tenint en compte els descomptes que s’ofereixen, pot ser també més barat. Però, genera valor social el comerç en línia? Millora el benestar social? Els consumidors semblen pensar que sí, segons un estudi de diverses universitats per Asedas. No obstant això, només 2 de cada 10 són conscients de l’impacte ambiental que generen les compres a través d’internet.

Tot el que fem genera un impacte ambiental; No és possible viure sense consumir recursos. Quan avaluem l’impacte del comerç en línia, ho fem comparant-ho amb l’impacte d’altres formes alternatives de compres.

 

Més emissions i congestió urbana

En els treballs que analitzen l’impacte ambiental del comerç electrònic s’identifiquen tres fonts d’impactes: transport, emmagatzematge i empaquetat. A aquests tres podríem afegir l’impacte ambiental dels servidors emprats per fer i rebre comandes, encara que sobre això no direm molt en aquesta nota. En el transport, el comerç a través d’internet canvia els impactes de l’última milla, l’últim tram a la cadena de distribució. El model amb menys emissions seria un individu que va caminant a comprar els productes que necessita.

En oposició, el model de repartiment porta a porta usant camions genera més emissions i augmenta la congestió urbana, perquè aquest vehicle gasta més carburant i fa freqüents parades als centres urbans. A l’impacte del lliurament, hem de sumar els lliuraments fallits i les devolucions que fan repetir el cercle d’emissions i congestió.

Per tant, un model de lliuraments usant altres vehicles menys contaminants reduiria les emissions. Encara es reduirien més amb l’ús de bicicletes, però això exigeix ​​repensar el disseny de la xarxa de distribució. S’està experimentant amb altres models de lliurament usant drons (com el projecte Prime Air d’Amazon).

TOTES LES NOTÍCIES