Arxivada la causa contra Batalla i Fierro per la construcció d’habitatges a la Baixada del Molí de la Seu

Policia i Guàrdia Civil en l'escorcoll de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
Guàrdia Civil en l’escorcoll de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Foto: ARXIU

El titular del jutjat de primera instància i instrucció número 2 de la Seu d’Urgell va acordar a finals de juliol el sobreseïment lliure i l’arxiu de la causa contra l’exalcalde de la Seu d’Urgell Albert Batalla, l’ex-tinent d’alcalde Jesús Fierro i el secretari municipal “en no veure cap indici de delicte en la tramitació de la Baixada del Molí”. L’aute, que és ferm perquè no ha estat recorregut per la fiscalia, és una peça separada de les diligències prèvies obertes arran d’una denúncia anònima i la posterior querella de la fiscalia contra els principals representants de l’Ajuntament de la capital alturgellenca.

L’obertura de les diligències prèvies va comportar un ampli desplegament policial a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell el 28 de març de 2019. Uns registres que es van produir a tres mesos de les eleccions municipals i el mateix dia que agents de les forces de seguretat de l’Estat, destinats a la Seu durant l’1-O, declaraven al Tribunal Suprem amb relació a les càrregues policials de l’octubre de 2017 en diverses poblacions de la demarcació de Lleida.

La peça separada que s’ha arxivat fa referència a possibles delictes en la construcció d’habitages a la Baixada del Molí, a la venda per part de l’Ajuntament de 14 m2 de parcel·la sobrera en aquell indret, i a diverses tramitacions administratives. La conclusió del jutge és que “no concorre cap element que porti a afirmar la presència de delictes” i “acorda el sobreseïment lliure de la causa a favor de tots els investigats”.

En relació amb el sobreseïment del cas, l’exalcalde de la Seu, Albert Batalla, s’ha remès en un comunicat de premsa a les declaracions que va fer tant el 28 de març de 2019, dia de l’entrada de la Guàrdia Civil a l’Ajuntament, com el 26 de febrer de 2020, després de la seva declaració al jutjat per aquesta causa. En aquest sentit, ha dit que “l’actuació per part de l’Ajuntament de la Seu, tant les decisions tècniques com polítiques, han estat sempre conforme la legalitat, buscant l’interès general i mai buscant l’interès particular”. Batalla també ha manifestat que “amb aquesta resolució judicial ferma, queda avalada la nostra tesi per tot el que inclou la tramitació de la Baixada del Molí”.

 

Denúncia anònima
Batalla ha puntualitzat que la denúncia anònima que va motivar la investigació de la Guardia Civil i la posterior querella de la fiscalia inclou altres qüestions “per les quals encara no hem declarat, ja que la declaració del 26 de febrer de 2020 fou per la peça separada de la Baixada del Molí”. L’exalcalde ha indicat que “com hem dit i fet fins ara, estem a plena disposició de la justícia per abordar qualsevol altre dubte sobre la gestió municipal, tant política com tècnica, amb plena tranquil·litat de consciència i ganes de demostrar l’honorabilitat personal i institucional com a exresponsables polítics de les principals institucions de la ciutat”.

TOTES LES NOTÍCIES