Andorra Parl’App, un projecte que vetlla per a garantir l’accessibilitat de la informació a tothom

La pantalla d'un mòbil amb diferents aplicacions de comunicació
La pantalla d’un mòbil amb diferents aplicacions de comunicació.

Garantir l’accessibilitat de la informació de forma unànime. Amb aquest objectiu s’està arrelant amb força el projecte Parl’App que, a través de codis QR, ofereix explicacions d’interès turístic, social i cultural mitjançant petits vídeos en quatre idiomes, amb subtítols de lectura fàcil i llengua de signes.

Parl’App va néixer fa tres anys amb la necessitat de proporcionar més informació cultural i turística del país. Un objectiu que ha derivat en la voluntat d’oferir totes les eines per a garantir una comprensió universal. Així ho constata la CEO d’Andorra Parl’App, Resma Punjabi, ressaltant que aquest plantejament hauria de ser bàsic a l’hora d’arrencar qualsevol iniciativa.

El mitjà bàsic és el codi QR. L’usuari hi pot accedir a través d’un dispositiu mòbil i un cop hi entra, se li obre un menú amb quatre idiomes. Un cop en selecciona un, li apareix la informació amb audiodescripció, llengua de signes i subtítols. A més, en el menú inicial també hi ha un mapa que mostra on es troben la resta de codis del projecte.

A tall de mostra, el del Circuit de les Fonts és el primer panell de Parl’App que no només ofereix informació per a persones amb algun tipus de discapacitat visual o auditiva, sinó que compta amb un disseny de fàcil comprensió per a tothom. I és que a banda de tenir inserit el QR, el plànol també presenta relleus i informació en braille, entre altres elements, com ara que el panell està situat en una alçada concreta tal com recullen les normatives europees. Segons el conseller d’accessibilitat del comú d’Escaldes-Engordany, Toni Fernández, aquesta és una qüestió que cal actualitzar de forma generalitzada.

Com a usuari amb una discapacitat visual, Fernández recalca que aquests recursos són essencials i a la vegada molt poc freqüents i es reclamen sobretot en els serveis bàsics.

La iniciativa té una vintena d’enclaus actius, però també treballa per a ser present a museus i exposicions, fer-se extensiva a tot el país, en el marc del programa Infoturisme d’Andorra Turisme i els comuns, i ja ha mantingut contactes amb organismes de l’exterior.

TOTES LES NOTÍCIES