Xavier Espot es desplaça a Liechtenstein per a conèixer el seu procés d’acostament a la Unió Europea

Espot i Ubach es reuneixen amb les màximes autoritats de Liechtenstein
Espot i Ubach a l’esquerra i davant del cap de govern, Andrea Entner- Koch (Govern de Liechtenstein-IKR)

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’han desplaçat a Liechtenstein en visita oficial per a reunir-se amb les màximes autoritats del país centreeuropeu. La delegació andorrana l’ha completat l’ambaixador al Consell d’Europa, Joan Forner, que alhora exerceix d’encarregat de Negocis a Liechtenstein.

L’objectiu de la visita, la tercera d’un cap de Govern andorrà a Liechtenstein i la primera d’Espot, és refermar la cooperació existent entre ambdós països –en el terreny bilateral, multilateral i internacional– i compartir qüestions d’interès comú i que són prioritàries per als dos executius, com ara la diversificació econòmica i, especialment, l’experiència liechtensteinesa en el seu procés d’acostament a la UE.

 

Reunió amb el primer ministre, Daniel Risch, i amb la ministra d’Afers Exteriors, Educació i Esorts, Dominique Hasler

L’agenda de treball ha començat aquest dilluns a primera hora del matí a l’Edifici del Govern, situat a la capital, Vaduz, on el primer ministre liechtensteinès, Daniel Risch, i la ministra d’Afers Exteriors, Educació i Esports, Dominique Hasler, han rebut a Xavier Espot i a Maria Ubach. Els mandataris han mantingut una trobada bilateral, que també ha comptat amb la presència de les dues ministres.

Seguidament s’ha celebrat una reunió de treball, encapçalada per Espot i Risch i les dues ministres, a la qual s’hi ha sumat Forner. A la representació de Liechtenstein s’hi ha afegit el director de l’Oficina d’Afers Exteriors, Martin Frick; la directora la Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu, Andrea Entner- Koch; i el cap de la Divisió d’Estabilitat Financera, Martin Gächter.

Durant la reunió, Xavier Espot ha informat a Risch i a Hasler sobre els avenços que ha fet el Principat en les negociacions amb la Unió Europea per tal d’assolir un Acord d’associació. Precisament, Liechtenstein forma part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), així com de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) i de l’Espai de lliure circulació Schengen, si bé no pertany a la UE. Un fet que, tot i permetre la participació liechtensteinesa al mercat únic, manté alhora l’estatus del país com a Estat tercer.

Es tracta doncs d’un precedent d’un Estat de petita dimensió que ja ha assolit un acord amb la Unió Europea, mantenint les seves especificitats. En aquest sentit, el cap de Govern i la ministra han traslladat la prioritat d’aconseguir un bon encaix d’Andorra en la UE pel que representaria per al teixit empresarial i per a la ciutadania, vinculades, per exemple, a facilitats en la mobilitat, a l’accés al mercat interior o a programes europeus com l’Erasmus+.

Una reflexió que han compartit Daniel Risch i Dominique Hasler, posant en relleu l’experiència de gairebé 30 anys de relacions entre el seu país i Brussel·les. La delegació liechtensteinesa també ha explicat el procediment d’implementació del cabal comunitari que segueixen, tenint en compte les seves pròpies particularitats, en tant que Estat part de l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). A més, han pogut aprofundir sobre diversos aspectes tècnics relatius a l’adaptació a les quatre llibertats del mercat interior.

D’altra banda, les dues delegacions han abordat el paper dels petits Estats davant els reptes globals i comuns, com ara el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i la Federació Russa o la crisi energètica. En aquest punt, el cap de Govern ha subratllat l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) el 2020 com a un element que permet disposar d’una xarxa de suport tècnic i alhora reforçar el reconeixement internacional del país. Xavier Espot ha ofert el suport i l’assistència tècnica d’Andorra a Liechtenstein per a avançar en la seva voluntat de formar part també de l’FMI.

En l’àmbit bilateral, Espot i Risch han recordat que Andorra i Liechtenstein ja tenen un Conveni de no doble imposició (CDI) signat i actiu. Ara, els dos mandataris han destacat la importància d’impulsar els intercanvis econòmics gràcies a aquest CDI, però també refermar la col·laboració en àmbits com la digitalització i la innovació, el turisme, la transició verda o l’educació, entre d’altres. Justament, tant Ubach com Hasler s’han referit a la importància de mantenir una bona cooperació entre els estats de petites dimensions i, alhora, d’intercanviar expertesa en qüestions com per exemple el turisme.

 

Audiència amb el Príncep hereu Alois de Liechtenstein

Posteriorment, la representació andorrana s’ha desplaçat al castell de Vaduz, on han estat rebuts pel Príncep hereu Alois de Liechtenstein, amb qui han pogut intercanviar impressions sobre un context internacional marcat pel conflicte a Ucraïna i les seves conseqüències socials i econòmiques. Xavier Espot i Maria Ubach també han informat el Príncep hereu sobre l’estat de les negociacions amb Brussel·les per tal d’assolir un Acord d’associació.

Així mateix, el cap de Govern i la ministra han emfatitzat la voluntat d’Andorra de progressar cap a un increment de les energies verdes, reforçant la sobirania energètica i a la vegada promovent la sostenibilitat.

 

Visita a la Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu i a l’Oficina per a la innovació del mercat financer i la digitalització

Durant la mateixa jornada, el cap de Govern i la ministra han visitat la Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu, per a reunir-se amb la seva directora, Andrea Entner-Koch, i conèixer de primera mà la seva tasca. Aquest és l’organisme governamental liechtensteinès que s’encarrega de coordinar l’agenda i la implementació de l’acord de l’EEE.

A Vaduz, la representació encapçalada per Xavier Espot també ha visitat l’Oficina per a la innovació del mercat financer i la digitalització, on s’ha celebrat una trobada amb el seu director, Thomas Dünser. Aquesta oficina dona suport i assistència als proveïdors de serveis financers o empreses vinculades a aquest sector a l’hora d’implementar el seu procés d’innovació. D’aquesta manera, el Govern de Liechtenstein promou i reforça la competitivitat del mercat financer nacional.

Finalment, l’agenda d’aquest dilluns s’ha completat amb una visita del cap de Govern al parlament liechtensteinès. La titular d’Afers Exteriors, per la seva part, s’ha desplaçat a les instal·lacions de la Creu Roja liechtensteinesa, on ha estat rebuda la seva presidenta, la Princesa hereva Sophie de Liechtenstein, i per la secretària general, Nicole Matt-Schlegel.

Està previst que el desplaçament clogui aquest dimarts, 4 d’octubre, amb l’assistència de la delegació andorrana a una presentació de Liechtenstein Marketing, la societat pública responsable de la promoció i del màrqueting del país com a centre econòmic i destinació turística.

TOTES LES NOTÍCIES