Ubach recomana al Consell de Drets Humans de l’ONU implicar els joves en la presa de decisions polítiques

La ministra en funcions, Maria Ubach, en la seva intervenció al Consell de Drets Humans de l'ONU (SFGA)
La ministra en funcions, Maria Ubach, en la seva intervenció al Consell de Drets Humans de l’ONU (SFGA)

La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, participa aquesta setmana en el segment d’alt nivell de la 52a sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra. L’organisme estrena president, el txec Václav Bálek.

En la seva al·locució, la titular de la cartera ha destacat que enguany es commemora el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, el 30è aniversari de la Declaració i Programa d’Acció de Viena i també el 30è aniversari de l’aprovació de la Constitució d’Andorra. No obstant, Ubach ha afirmat que “en matèria de drets humans, constatem una regressió general per una conjuntura geopolítica cada cop més complexa”.

Segons la ministra en funcions, “la pandèmia de la COVID-19 ha fet ressorgir els conflictes armats i la crisi climàtica és cada cop més crítica: onades de calor, incendis, escassetat d’aigua i fenòmens extrems que provoquen desastres humanitaris, ambientals i humans”. Una qüestió que afecta especialment les regions de muntanya, més fràgils als canvis climàtics: “és la nostra responsabilitat protegir-les i promoure un desenvolupament sostenible; la muntanya és el nostre medi, la nostra essència i la nostra identitat”.

Finalment, Ubach ha insistit en reactivar el compromís amb els drets humans, esforçar-se per a recuperar la universalitat i indivisibilitat i recuperar un impuls capaç de motivar i conscienciar els joves d’arreu del món. En aquest sentit, “no n’hi ha prou amb consultar-los o dissenyar polítiques adreçades als joves, cal posar en marxa processos perquè puguin participar ara en les polítiques del demà i motivar-los a implicar-se més en la vida pública”.Reunions bilaterals en el marc de l’estada a Ginebra

La ministra d’Afers Exteriors en funcions té previstes diverses trobades bilaterals durant el seu viatge a Ginebra. Avui dilluns ja s’ha reunit amb el sotssecretari d’Estat parlamentari d’Afers Exteriors del Regne Unit, Leo Docherty, i amb els ministres d’Afers Exteriors de Maldives, Abdulla Shahid, i Paraguai, Julio César Arriola. Al vespre es trobarà també amb el seu homòleg de Costa Rica, Arnoldo André Tinoco.

Demà dimarts serà el torn de la seva homòloga d’Islàndia, Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir, amb qui Ubach signarà un Conveni de no doble imposició. També es trobarà amb la presidenta del Comitè Internacional de la Creu Roja, Mirjana Spoljaric i amb l’Alt Comissionat pels Drets Humans de Nacions Unides, Volker Türk

TOTES LES NOTÍCIES