Turisme i consum, claus del creixement al 2022

Gràfica sobre la dificultat de trobar mà d'obra qualificada (CCIS)
Gràfica sobre la dificultat de trobar mà d’obra qualificada (CCIS)

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ha presentat avui dijous les conclusions dels resultats de la 52a edició de l’enquesta de clima empresarial corresponents al segon semestre de 2022. Aquest informe inclou també una anàlisi de l’evolució global de l’activitat al llarg de l’exercici 2022 i les expectatives dels empresaris de cara al primer semestre de l’any 2023.

Les dades i els resultats de les enquestes posen de manifest que l’economia andorrana ha experimentat una evolució molt positiva durant l’any 2022 i, fins i tot, ha superat els nivells d’activitat prepandèmia.
L’impacte de la crisi energètica, la inflació i l’increment dels tipus d’interès ha estat fins al moment menys rellevant del que s’esperava, i s’ha vist compensat per l’elevat dinamisme del turisme, que ha liderat el creixement, juntament amb la construcció.

Un altre aspecte positiu que ha superat expectatives i que ha donat suport al creixement ha estat la bona marxa del mercat de treball, un factor que ha permès sostenir el consum privat tot i la pèrdua de poder adquisitiu de les llars.

De cara al 2023, s’espera que l’economia continuï creixent però a un ritme més moderat que l’any anterior, per l’impacte de la inflació sobre les rendes familiars, l’enduriment de les condicions financeres, l’augment de la incertesa i l’empitjorament de l’entorn exterior. Per sectors, el turisme és el que té les millors perspectives, després de ser el que més tard s’ha recuperat després de la pandèmia, mentre que la construcció, és el que podria veure’s més afectat, pel context d’incertesa i de pujada dels tipus d’interès, tot i que mantindrà un dinamisme encara elevat.

Aquesta edició de l’enquesta inclou un monogràfic sobre la situació de les empreses davant l’escalada de la inflació i l’encariment dels costos, amb l’objectiu d’avaluar els seus efectes sobre l’activitat econòmica i el grau d’inquietud que aquest context genera en les empreses. Així mateix, també incorpora una anàlisi de la incidència de la manca de personal qualificat i els motius principals del desajust entre l’oferta i la demanda laboral.

TOTES LES NOTÍCIES