
Cerdanya Viva Ecoestades i la Fundació Privada Integra Pirineus organitzen la segona edició de la jornada “Soc de Bosc”, que tindrà lloc aquest divendres, 24 d’octubre, al recinte de Cerdanya Viva (nova denominació del càmping de Prullans). La trobada inclou una taula rodona i un sopar benèfic amb productes de proximitat. La proposta combina divulgació, reflexió i acció solidària “per a interpel·lar totes les persones i institucions preocupades pel futur forestal del Pirineu”.
L’acte, sota el títol “Els boscos: una oportunitat per les persones del territori”, es marca com a objectiu subratllar el paper dels boscos no només com a ecosistemes naturals, sinó també com a motor de desenvolupament local i comunitari. Tot el que es recapti es destinarà íntegrament a Integra Pirineus, una entitat social que combina la gestió forestal amb la inserció laboral de col·lectius vulnerables.
L’objectiu final de la jornada és generar consciència i mobilitzar la ciutadania per a afrontar reptes com la gestió forestal sostenible, la prevenció d’incendis i la relació entre el paisatge i l’economia local. Per aquest motiu, es comptarà amb una primera ponència a càrrec de Mario Beltran (responsable de negocis al Hub Forestal de CTFC) sobre l’evolució dels boscos del Pirineu. A partir d’aquesta xerrada, es parlarà sobre com afrontar el present i el futur dels boscos pirinencs amb una taula amb experts formada per Teresa Cervera, cap de l’Àrea de foment de la gestió forestal sostenible del CPFC; Jordi Oliveres, cap de la unitat GRAF de Lleida; Saulo Pujolàs, cap de colla forestal a Integra Pirineus, i Eva Prat, ramadera de la granja i formatgeria Casa Forga. El debat el dinamitzarà Vanesa Freixa, experta en sobirania alimentària i dinamització territorial.
Àpat benèfic
A les 9 de la nit hi haurà el sopar solidari. Els productes locals, procedents de ramaders i granges estretament vinculats al territori i als boscos, seran els protagonistes dels plats elaborats a la cuina viva de l’Arç, la Gastroteca Regenerativa de Cerdanya Viva, que fa una aposta gastronòmica de proximitat, ecològica i de temporada. El menú inclourà plats com focaccia amb tomàquet fermentat, trinxat de col kale, sopa de farigola, estofat ecològic de vedella de Coopyrene i unes postres de poma i carbassa, tot plegat acompanyat de vins i begudes del territori.
El sopar serà possible gràcies als €coCerdans, la moneda virtual solidària de Cerdanya Viva, una eina que permet als clients de l’allotjament, als socis del Club Esportiu i al personal fer donacions i acumular recompenses per les seves accions ambientals. Aquestes recompenses s’acumulen en una “guardiola” al llarg de l’any i, gràcies a aquest fons, es pot dur a terme aquest àpat benèfic.



