Residus, embolcalls i envasos

Persones recollint plàstics en una platja
El plàstic, un problema ben real per al medi ambient (Inside Creative House)

Està clar que, en termes estrictament de comoditat, molts dels elements dels embolcalls, envasos o l’anomenat packaging del món anglosaxó, ha permès el progrés d’un tipus determinat de consum, absolutament estès a tot el món. A més a més, de facilitar una globalització del transport en una determinada direcció. Totes les inversions han anat cap aquí.

Ara, però, toca que totes les inversions, vagin cap a la premissa d’evitar residus i, si n’hi ha que aquests siguin 100% respectuosos amb l’entorn. La tecnologia ho permet. Penso en les peixateries. Una cadena de supermercats té una mena de sobres, on no regalima res i són 100% compostables, cap al contenidor marró de l’orgànica i estan absolutament retolats per a saber on va aquell envàs de tacte estrany. Algú dirà que aquesta no és la solució i que hauríem d’anar al mercat o al súper amb tàper de vidre. Ho he fet de vegades i m’he sentit sol. Que no vol dir que no ho faci de tant en tant.

Per cert, alguns d’aquests envasos, teòricament respectuosos es venen com a compostables i porten una petita part de plàstic i no poden anar al marró. Quan mires el pictograma petitó ho posa, però el 90% dels usuaris per no dir el 95% no ho sap i no ho té present.

En aquest sentit, em vull fer ressò de l’empresa santcugatenca Karibou. Única empresa europea certificada “plastic free”.

Nascuda el 2020 amb 800.000 euros i ara facturant 7 milions d’euros fabrica gots, amanideres rodones, tapes de cartó. Ni gota de plàstic. Només cel·lulosa, concretament hipercel·lulosa. Ells són els únics fabricants a Europa d’aquesta línia. El maig del 2022, en una entrevista al setmanari Tot Sant Cugat, comentaven que estan presents a Heineken, Carrefour o American Airlines i que el 80% de la producció va a l’exportació. Aviat els podreu escoltar al programa que fa 10 anys, faig en format pòdcast a Catalunya Ràdio, el MeteoMauri i el GreenMeteoMauri.

El pare i fill Pinosa varen començar aquesta aventura. Des del meu punt de vista, sincerament, el seu “descobriment” és i ha de ser de ressò mundial.

La tecnologia, la creativitat, la imaginació al servei del respecte mediambiental més absolut i facilitar la vida de les persones.

TOTES LES NOTÍCIES