Rescaten milers de peixos dels rius catalans, alguns dels quals del Pirineu

Una truita rescatada d'un riu per la sequera
Una de les moltes truites rescatades a causa de la sequera (Gencat)

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Forestal Catalana i del Cos d’Agents Rurals, ha fet aquest estiu fins a 12 rescats d’urgència per tal de preservar els peixos que habiten en els rius de totes les demarcacions de Catalunya. La sequera tan important que s’està patint està posant en perill moltes espècies.

Els rius afectats han estat la riera de Mansa a Taradell (Osona), la riera de Masquintà a Osor (la Selva), el riu Francolí a Valls (Alt Camp), el riu Merdàs a Campdevànol (Ripollès), el riu Querol a Puigcerdà i Bolvir (Cerdanya), el riu Segre a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) i el riu Siurana a Poboleda i Gratallops (Priorat).

D’entre les espècies rescatades, la més abundant ha estat el barb de muntanya (Barbus meridionalis), amb 19.900 exemplars, la majoria dels quals al riu Merdàs, a Campdevànol.

Altres espècies rescatades han estat la truita comuna (Salmo trutta) i el llop de riu (Barbatula quignardi), amb més de 700 exemplars de cada espècie, sobretot a Osor, Puigcerdà, Bolvir i la Seu d’Urgell, o l’anguila, amb més de 450 exemplars rescatats a Valls i Poboleda.

Destaquen també les més de 200 madrilles (Parachondrostoma miegii) i més de 150 bagres (Squalius laietanus) a Poboleda, Gratallops i la Seu d’Urgell. A Poboleda s’han trobat també uns 50 barbs de l’Ebre (Luciobarbus graellsii).

Els exemplars rescatats han estat alliberats en trams més cabalosos dels mateixos rius o dels rius dels quals aquests són afluents.

Els avisos que han arribat al Servei de Pesca Continental han estat efectuats tant pels serveis territorials del Departament, com pel Cos d’Agents Rurals, Forestal Catalana, l’Agència Catalana de l’Aigua, ajuntaments, l’ONG AEMS Rius amb Vida i societats de pescadors com la de La Gorga.

[do_widget id=category-posts-pro-64]