Recuperació dels rius i pantans (2)

Francesc Mauri
Francesc Mauri

La guerra no està guanyada però, la batalla de la primavera gairebé sí. Arribats a l’estiu, aquesta és la millor notícia. Aquest era el titular fa uns dies. Avui, segona part. Tant de bo, en continuem parlant en sentit positiu.

El Ter, el Llobregat, La Muga i el Cardener a les Conques Internes pugen de cabal. Susqueda s’acostava al 28% i Sau a la ratlla del 27%. La Baells al 44%, Sant Ponç el 34% i La Llosa del Cavall al 26%. A La Muga, el pantà de Darnius-Boadella es troba al 22%. En tots els casos, la situació no és bona, si bé la recuperació ha estat notable perquè veníem de molt avall.

Les coses són ben diferents a Siurana i Riudecanyes. En els dos casos, no arriben ni al 3% de capacitat. Tampoc estan bé les coses al pantà d’Ulldecona, a la frontera amb el País Valencià. Pràcticament sec al 3%.

El conjunt de pantans de les Conques Internes volta el 29%. Just el doble que el pitjor moment de la sequera el 15 de març amb el 14,5%.

Però la situació és ben diferent del Segre i, especialment a les Nogueres.

La tardor passada i, especialment el mes de novembre una potent situació de pluges afavoria l’entorn del Flamisell, Noguera de Tor i alguns racons de la Ribagorçana i la Pallaresa. Des de llavors i fins ara s’han reproduït fins a 4 situacions més destacables. Destaca l’episodi del 9 de març amb més de 200 mm en alguns observatoris de capçalera. El resultat és que les pluges de finals d’abril i les caigudes al maig, ens porten una resposta immediata i generosa de cabals.

El resultat són pantans en una situació de recuperació consistent. Molt consistent.

Escales ja arriba a la Ribagorçana al 95% de la seva capacitat. Canelles ha pujat del 18 al 29. És una espectacular pujada de 70 Hm3 (Canelles té una capacitat de 600 Hm3!) En capçalera, Baserca ja té el 79%.

Al Segre les aigües pugen. Oliana té el 85% i Rialb el 53%. La campanya de reg garanteix el quart reg i s’acosta al cinquè. Una campanya normal serien 8 regs.

Finalment, la Noguera Pallaresa té Sant Antoni al 100% i Camarasa al 80%.Nota: Aquest article ha estat elaborat per l’autor a finals del mes de maig recollint les dades que hi havia en aquell moment.

[do_widget id=category-posts-pro-64]