La coalició PS SDP+ aposta per un creixement sostenible i ecològic i minimitzar la dependència energètica, i “sobretot descarbonitzar la nostra economia”, ha explicat el cap de llista territorial de Sant Julià, Gerard Alís, recordant que l’aposta també passa per les energies renovables i una gestió eficient dels boscos que permeti aprofitar recursos de km 0 com pot ser la biomassa.
En aquest sentit, Alís ha exposat el projecte de xarxa de calor que es preveia a Sant Julià amb base de biomassa per a proveir d’energia els edificis públics de la parròquia (escoles, Centre Cultural i de Congressos, Universitat d’Andorra…) i substituir així les calderes, que la coalició entén que “és un bon projecte. Però, després d’un any que es presentés el projecte, aquest continua bloquejat per part del Govern”, cosa que a parer del candidat socialdemòcrata demostra que “Sant Julià de Lòria és una parròquia abandonada per l’Executiu.
“S’ha aprovat una Llei de transició energètica, que hi estem a favor i en tot cas penso que en alguns aspectes s’ha quedat curta, cal apostar per aquests projectes, i sobta que des del Govern es posin traves”, ha manifestat Alís tot assegurant que “puc entendre que hi hagi qüestions tècniques però no és de rebut que fa més d’un any que s’espera resposta i no la tinguem. El que no poden fer és tenir un projecte com aquest parat”.
És en aquest sentit que ha demanat una plena col·laboració entre administracions. “Cal tenir visió d’Estat, i si una administració fomenta un projecte així hi ha d’haver plena col·laboració”, ha exposat el cap de llista de PS SDP+ a Sant Julià, que admet que hi poden haver qüestions tècniques que s’hagin d’ajustar, però que això no ha de suposar un problema major.
D’altra banda, Alís també ha apuntat altres mesures per a contribuir a reduir la dependència energètica de l’exterior, com ampliar la potència de producció hidroelèctrica, “que ha quedat molt limitada”, i que hauria permès incrementar la producció de la mini hidroelèctrica d’Aixovall, segons el candidat.
PS SDP + reorganitzarà el SAAS en diferents parapúbliques per a gestionar l’hospital i El Cedre
La coalició PS SDP+ reorganitzarà el Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per parapúbliques gestores del centre hospitalari i sociosanitari. Així ho ha afirmat avui dijous, 30 de març, la número sis de la llista nacional, Maria del Carmen Garcia, qui ha exposat que actualment la ineficiència del SAAS posa en risc la sostenibilitat del sistema públic sanitari i que el projecte dels socialdemòcrates són petits parapúbliques que gestionarien els centres més importants com són l’hospital i El Cedre. Garcia ha argumentat que aquestes empreses estarien sota la coordinació i direcció política del ministeri de Salut, qui gestionarà directament aquests centres.
Així mateix, des de PS SDP + es donarà una gran importància a l’atenció de la Salut Mental, que comptarà amb un centre d’atenció a diferents condicions cròniques que englobi modalitats residencials i de suport.
L’aliança socialdemòcrata diu que incorporarà un metge de referència i tècnics en cures auxiliars d’infermeria a tots els centres de salut del país; reforçarà els serveis infanto-juvenils; afegirà com a prestadors de la Cartera de serveis els professionals necessaris i que actualment encara no es troben sota el paraigua de la CASS i organitzarà de forma integral les emergències sanitàries extrahospitalàries.
També asseguren que es dissenyarà un sistema de prevenció, promoció i protecció de la salut i el benestar integral per a totes les persones al llarg de la vida i es tindrà com a eina per a la planificació sanitària i la presa de decisions un sistema sanitari d’informació.