Andorra participarà en una enquesta internacional per a copsar l’experiència de viure amb una lesió medul·lar

Presentació del projecte d'enquesta internacional sobre persones amb lesions medul·lars (SFGA)
Presentació del projecte d’enquesta internacional sobre persones amb lesions medul·lars (SFGA)

La metgessa especialista en rehabilitació i medicina física Mercè Avellanet, la cap d’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri, Rosa Vidal, i la cap d’Àrea de Promoció a l’autonomia personal del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Raquel Guàrdia, han presentat aquest dijous el projecte perquè Andorra participi en una enquesta mundial sobre persones que hagin patit una lesió medul·lar.

Vidal ha apuntat que l’enquesta de l’InSCI (International Cord Injury) està impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la societat internacional de Medicina Física i Rehabilitació. Es durà a terme durant tot el 2023, amb la participació de més de 25 països (inclosa Andorra) de les 6 regions de l’OMS. L’enquesta, completament anònima, compta amb 75 preguntes que inclouen informació general, característiques de la lesió, independència o factors de l’entorn i personals, entre d’altres.

Avellanet, que en serà la coordinadora al Principat, ha explicat que l’objectiu és “tenir una comprensió global de l’experiència viscuda per la persona, proporcionant un marc conceptual global des del qual categoritzar les habilitats i els problemes dins d’un sistema estandaritzat”. L’enquesta està dirigida a majors de 18 anys que pateixin una lesió medul·lar –d’origen traumàtic o no traumàtic– i que visquin a la comunitat. En quedaran excloses les persones que estan hospitalitzades i que reben una primera rehabilitació o atenció aguda en el moment de l’enquesta.

Les persones que vulguin participar en l’enquesta poden contactar amb el telèfon 602553 (entre les 9 i les 13 hores i les 14 i les 17 hores) o enviar un correu electrònic a insciandorra@saas.ad. Posteriorment, s’estudiarà si reuneixen els requisits per a participar-hi i se les contactarà per a donar-los l’enquesta, que podran omplir a casa. En el cas que ho necessitin, se’ls podrà ajudar a emplenar-la.

A banda i amb la voluntat d’arribar a disposar d’un registre de les persones amb lesions medul·lars, s’inicia un procediment de registre harmonitzat i codificat de les lesions medul·lars a la Història Clínica Compartida d’Andorra (HCCA), que permetrà tenir un recompte de pacients amb lesió medul·lar al Principat. Seran els metges els qui, a través de la història clínica, inclouran els pacients al registre a partir d’ara.

El projecte té la col·laboració del ministeri de Salut, però també del d’Afers Socials: “els resultats ens serviran per a identificar les necessitats dels enquestats i desenvolupar accions en aquest sentit”.

TOTES LES NOTÍCIES