Pobreses

Lluís R. Samper Pascual

Algunes persones són tan pobres, que només tenen diners”, frase que crec que és atribuida a varies  celebritats mundials, entre elles a Arthur Craig. Sigui qui sigui qui la va encunyar no em deixà indiferent quan, de jove, la vaig sentir expressar al meu pare, per primera vegada.

Ens fa relexionar i preguntar-nos si la vertadera riquesa consisteix en acumular bens materials i diners o si, per contra, més aviat te a veure amb aspectes com la pròpia realització personal, la felicitat, la salut o les relacions personals, entre d’altres.

Les persones que durant el seu periple vital concentren tots llurs esforços en acumular riqueses materials, a voltes estan negligint altres qüestions importants de llurs vides, que contribueixen o poden contribuir a una felicitat i a un benestar durador.

La frase, interpreto, que dona a entendre que algunes persones poden ser pobres en bens immaterials i rics en els materials. Inversament, altres poden ser pobres en bens materials i rics en bens immaterials. No cal dir que podem ser pobres (o rics) en les dues vessants contemplades. La material i la immaterial.

L’opinió d’Arthur Craig ens recorda que la vertadera riquesa la podem trobar en objectius que no siguin els diners, qüestions, les quals, tenen per a nosaltres més significat i, alhora, omplen més les nostres vides que els èxits materials.

En la vessant immaterial, a la meva manera de veure, podem ser rics o pobres, d’esperit, de caràcter, de voluntat, d’enteniment, de discerniment, de seny, de senderi, de capteniment, de raonament, de formació, de vocabulari, d’educació, de vida interior, d’autoestima, de crítica, d’altruisme, de determinació, d’anàlisi, d’acció, de reacció, d’iniciativa, de compassió, de commiseració, de planificació, de coneixement, d’emotivitat, de generositat, de permissivitat, d’efectivitat, d’afectivitat, d’intel·lecte, entre una constel·lació de virtuts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]