Persona altament sensible (PAS)

Omar El Bachiri
Omar El Bachiri. Psicòleg

El PAS (Persona altament sensible) afecta al 25% de la població mundial i malauradament no hi ha proves objectives ni tests psicològics per a diagnosticar-lo. Degut a aquesta mancança en ocasions es confon amb la bipolaritat o el border line, a causa de la seva forma extrema d’expressar les emocions. Enfront d’una situació agradable desencadena eufòria i enfront d’una situació trista ho fa de manera traumàtica, no té terme mitjà. Es com una muntanya russa emocional.

Convé subratllar que no és una patologia, sinó, una característica més de la personalitat. La hiperestèsia, un augment de la intensitat de les sensacions, afecta a tots els sentits, experimenten qualsevol situació quotidiana de manera extrema i això fa que siguin molt empàtics, absorbent els problemes dels altres, no saben dissociar les situacions. Després, tampoc poden deixar de pensar, s´ho qüestionen tot, tenen moltes inquietuds i això es tradueix en una saturació mental, donant com a resultat un mal procés de la informació i en conseqüència sovint sorgeixen estats depressius.

D’altra banda, cada persona és un món i cadascuna té la seva forma de pausar el cervell, hi ha qui recorre a la lectura, a l’esport, a les manualitats, veure cinema, etc. Igualment, l’opció que no pot faltar és l’exercici físic, perquè a part de permetre al cervell desconnectar, també esgota a la resta de l’organisme, donant com a resultat una millor conciliació de la son.

Després, una manera d’afrontar la situació comuna entre elles, per a deixar de sofrir tant és creant una barrera emocional contra qualsevol sensació que els pugui provocar alguna emoció. Intenten ser fredes emocionalment en comptes d’acceptar la seva condició i conviure amb ella, no saben treure-li profit i aquí està l’error. Tenen una característica personal especial i en comptes d’interpretar-la com una cosa beneficiosa, ho fan de manera perjudicial. Seria interessant que aprenguessin noves maneres de gestionar les emocions i una d’elles és la teatreteràpia.

 

També podeu seguir-me a https://www.facebook.com/elbachirri

TOTES LES NOTÍCIES