Nova emissió internacional de bons verds per 500 milions d’euros

Eric Jover
Eric Jover (SFG)

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, ha presentat el resultat de l’emissió internacional de bons verds, socials i sostenibles, que s’ha obert aquest dimecres al matí i s’ha tancat avui mateix amb la col·locació de tota l’emissió de 500 milions d’euros.

Jover ha posat en relleu que aquesta segona emissió internacional d’Andorra és per refinançar el deute nacional. Així, tal com ha apuntat el ministre, representa un salt qualitatiu que reforça la resiliència de l’Estat que s’ha pogut materialitzar gràcies a la tasca “d’homologació internacional” que s’han fet des del Govern d’entre els quals sobresurt l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) l’octubre del 2020. És el fruit, ha afegit, “del camí de l’homologació internacional, de la transparència i del rigor”.

Aquesta tipologia de bons –verds, socials i sostenibles– alinea la política de gestió del deute amb les prioritats en la gestió mediambiental i social del Govern, emmarcada en el full de ruta de la legislatura, l’Horitzó 23. En aquest sentit, Eric Jover ha emfatitzat que, amb l’emissió d’avui, s’ha assolit que més del 75% del deute públic estigui finançat amb bons verds, socials i sostenible.

L’operació s’ha llançat en una emissió única de 500 milions d’euros llistada a Luxemburg, col·locant-se en la seva totalitat entre 70 inversors provinents de 21 països (Andorra, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Suïssa, República Txeca, Alemanya, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Irlanda, Israel, Itàlia, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, Països Baixos, Portugal i Estats Units d’Amèrica). Jover ha assenyalat que l’emissió de refinançament “en cap cas implica un increment del deute de l’Estat”.

El ministre ha explicat que la demanda ha superat notablement l’oferta de 500 milions d’euros i s’han sol·licitat més de 1.000 milions d’euros. L’operació s’ha tancat amb un tipus d’interès de l’1,30% i un venciment de 5 anys. El ministre de Finances ha volgut remarcar que gràcies a aquesta operació la maturitat mitjana del deute a finals del 2022 se situarà en 7,9 anys. Jover ha recordat que l’any 2011, la maturitat mitjana era d’1,2 anys i del 2019 de 2,7.

Els bancs col·locadors han estat Crédit Agricole i Banco Santander, així com Citigroup, un banc nord-americà que “reforça les perspectives internacionals de les emissions que estem desenvolupant”.

TOTES LES NOTÍCIES