La Cimera Iberoamericana manifesta la voluntat de donar continuïtat als grans reptes plantejats a Andorra

La ministra Ubach a la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern (Foto: cedida per la Cimera Iberoamericana)
La ministra Ubach a la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern (Foto: cedida per la Cimera Iberoamericana)

La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, va participar ahir divendres a l’acte inaugural de la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que se celebra a Santo Domingo, la capital de la República Dominicana. A l’esdeveniment, que va tenir lloc a la Fortalesa Ozama, Ubach va participar com a cap de la delegació andorrana, en representació del cap de Govern en funcions, Xavier Espot.

Sota el lema ‘Junts cap a una Iberoamèrica justa i sostenible’, la Cimera té lloc del 22 al 25 de març, si bé els actes específics dels Caps d’Estat i de Govern s’estenen entre la tarda d’ahir i aquest dissabte, quan la Cimera clourà amb el seu acte central: la reunió plenària dels vint-i-dos mandataris iberoamericans.

Ahir al vespre, la ministra en funcions, així com la resta de líders d’Amèrica Llatina i d’Europa que configuren la regió iberoamericana, va ser rebuda pel president de la República Dominicana, Luis Abinader, i pel secretari general de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Andrés Allamand.

Precisament, Abinader i Allamand van posar en relleu en els seus discursos inaugurals que la finalitat prioritària de la SPT i de la SEGIB és que la XXVIII Cimera esdevingui un punt de trobada per a debatre sobre alguna de les grans qüestions actuals, com ara el canvi climàtic i els seus efectes sobre els ecosistemes o l’impuls d’una digitalització. Reptes que també es van plantejar a la Cimera que va organitzar Andorra l’abril del 2021 i als quals la Cimera dona continuïtat enguany.

A més, ambdós van ressaltar la importància d’enfortir les relacions entre els països iberoamericans i de refermar alhora l’aposta comuna pel desenvolupament sostenible. “Només amb la col·laboració i amb el treball conjunt podrem abordar els reptes propis del nostre temps”, va afirmar el president dominicà.

La Cimera a la República Dominicana està organitzada per la Secretaria Pro Tempore (SPT) dominicana de la Conferència Iberoamericana i per la SEGIB. Entre els seus objectius es destaca la voluntat de refermar el paper d’aquesta trobada com a un espai de cooperació política, social i econòmica de tots els països llatinoamericans i europeus de la regió. A més, la Cimera esdevé un fòrum on els governs comparteixen les seves accions davant reptes globals i que concerneixen a tots els Estats. Un fet que permet copsar de primera mà diferents experiències internacionals que es poden traslladar posteriorment a l’àmbit nacional.

Al llarg de l’exercici de la SPT, la República Dominicana ha coordinat amb la SEGIB totes les reunions, fòrums i trobades de la Conferència Iberoamericana, i les accions al voltant de projectes i programes en l’àmbit de la cooperació iberoamericana. En concret, en el temps en què el país caribeny ha presidit la Conferència ha acollit 13 reunions ministerials, que han comptat amb la participació activa de representants del Govern d’Andorra. Totes les reunions sectorials han clos amb un seguit de declaracions finals que s’elevaran a la plenària d’avui.

Es recorda que la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern és la màxima instància de la Conferència Iberoamericana, un mecanisme de concertació política i cooperació dels països que formen la comunitat. La Cimera va ser creada el juliol del 1991 a la ciutat mexicana de Guadalajara amb l’objectiu de desenvolupar i potenciar el diàleg, la cooperació i la solidaritat entre Estats.

TOTES LES NOTÍCIES