Jornades de portes obertes a Sant Serni de Cabó per Setmana Santa

L’església romànica de Sant Serni de Cabó (Associació d'Amics de la Vall de Caboet)
L’església romànica de Sant Serni de Cabó (Associació d’Amics de la Vall de Caboet)

Tot aprofitant el pont de Setmana Santa, l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitzarà dues jornades de portes obertes, el 7 i 8 d’abril, a l’església romànica de Sant Serni (Alt Urgell). L’horari de visita serà de les deu del matí a dos quarts de dues del migdia.

Enguany hi tornarà haver una activitat infantil, en aquesta ocasió centrada en la figura de Sant Serni o Sant Sadurní. Cal recordar que les dues esglésies de la població de Cabó estan sota l’advocació d’aquest sant. Amb el títol “Dibuixa i pinta Sant Serni”, els més xics  de la casa tindran tres models en què inspirar-se per a dibuixar qui fou el primer bisbe de Tolosa: la imatge del sant que presideix l’església nova de Cabó; el frontal d’altar de Sant Serni de Rotgers (Berguedà), custodiat al Museu Episcopal de Vic, i el fresc de Sant Sadurní davant un príncep de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, datat del segle XIII i conservat al Museu Diocesà d’Urgell.

D’altra banda, i amb motiu de la nova datació del Llibre jutge de Conques, que els investigadors Tània Alaix i Jesús Alturo consideren que va ser copiat a Organyà pel prevere Traver Radolf entre els anys 1060-1090, s’aprofitarà l’avinentesa per a establir similituds i diferències entre l’esmentat document, considerat ara el primer text extens més antic en català, i Els Greuges de Guitard Isarn, un dels primers textos en llengua catalana, del 1105 i redactat pel sotsdiaca Ramon de Cabó.

Montse Riu, responsable de les visites, ha manifestat que “ara més que mai els primers textos de la llengua catalana estan de moda“. I ha afegit: “Cal aprofitar aquests darrers estudis i el ressò mediàtic que s’està creant al seu voltant per a parlar-ne des del territori on van ser creats i custodiats durant molt de temps”.

[do_widget id=category-posts-pro-64]