El Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere es consolida com a punt de referència de la ciutadania

La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena (SFGA)
La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena (SFGA)

El 25 de novembre se celebra el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i, per aquest motiu, avui dijous s’han presentat les dades i les accions dutes a terme per part del Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere (SAVVG) entre el gener i l’octubre del 2023. La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, han ressaltat la importància d’un servei que, any rere any, està “més consolidat i és més conegut per tota la població”.

En aquest sentit, Porras ha posat en relleu que el 50% de les dones que han acudit al Servei en les dates mencionades ho han fet per iniciativa pròpia, convertint-se en la via principal i més usual d’accés. Un fet que es dona gràcies al major coneixement del SAVVG, que ha esdevingut “un punt de referència” de tota la ciutadania. La resta de dones que han estat ateses han entrat al servei – entre d’altres – a través d’Afers Socials (22%), derivades per la Policia (13%) i per l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (4%).

Pel que fa al balanç de casos atesos des del gener a l’octubre d’enguany, s’han registrat un total de 261 casos; dels quals hi ha 120 de nous, 82 de prevalença i 59 de retorn. La cap d’àrea ha recordat que totes les dones víctimes de violència de gènere pateixen maltractament psicològic, i en menor mesura, altres tipus de maltractaments que s’hi poden anar afegint com ara el físic, l’ambiental, l’econòmic, el sexual, el social, el vicari o la ciberviolència.

Mireia Porras també ha assenyalat que la franja d’edat més comuna entre les dones que acudeixen al servei és de 40 a 51 anys (33%) i de 28 a 39 anys (32%), seguida de 18 a 27 anys (16%). A més, un 5% de les víctimes tenen una discapacitat reconeguda. En quant a l’acció judicial, les dades recollides mostren que un 40% han presentat denúncia contra el seu agressor.

Sobre el seguiment psicològic maternoinfantil, les dones que han acudit al Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere tenen 327 fills i filles. Per últim, s’han atorgat 156 prestacions econòmiques per un import total de 123.544,66 euros per a cobrir necessitats bàsiques, per a activitats extraescolars o per garantir el procés de recuperació, entre d’altres.Accions de la campanya pel 25-N del 2023

D’altra banda, durant la roda de premsa d’avui, Mireia Porras ha presentat les accions de la campanya pel 25-N d’enguany, d’entre les quals destaca la xerrada que es va dur a terme ahir sota el títol ‘Eines per a la detecció, la prevenció i l’actuació davant les violències masclistes digitals’. Una xerrada a la qual se li sumarà la projecció oberta del documental ‘Ama-das’, que tracta sobre dones amb discapacitat que han patit violència de gènere i que tindrà lloc el dimarts, 28 de novembre, a les 19 hores, al Cinemes Illa Carlemany.

Una altra iniciativa és la incorporació de les frases ‘25N contra la violència cap a la dona’ i ‘Andorra país lliure de violències’ als panells lumínics de circulació del país durant el 25 de novembre.

Així mateix, enguany s’han repartit 1.000 llaços blancs al personal de l’Administració Pública i del Consell General. També es dona continuïtat a la col·laboració engegada el 2017 entre el BC Andorra i l’Àrea de Polítiques d’Igualtat per a realitzar una acció conjunta, en què l’equip de bàsquet jugarà amb un equipament de color lila i rosa.

TOTES LES NOTÍCIES