El Govern demanarà un test de Covid-19 als turistes de llarga estada i no siguin de països veïns

Joan Martínez Benazet
Joan Martínez Benazet, ministre de Salut. Foto: SFG

Un decret obligarà a tots els turistes que facin una estada relativament llarga al país a passar una prova PCR o TMA negativa de Covid-19 abans de venir. Ho ha avançat el ministre de Salut davant la comissió de Sanitat al Consell General, a la qual també ha avisat que el distanciament social es pot allargar fins a la primavera.

El Govern decidirà aquesta setmana a partir de quants dies de pernoctació serà obligatori que les persones que vinguin a Andorra passin un cribratge previ. I els hotels hauran de guardar el justificant de la prova. Es regularà amb un decret i l’única excepció serà en el cas de ciutadans dels països veïns.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que “a l’hora de fer la reserva, hauran de justificar que s’han fet una PCR o una TMA en els dies previs”.

Ha afegit que “faríem una excepció amb els països amb qui tenim una repatriació fàcil, és a dir, França, Espanya i Portugal, i amb els que tenim un aspecte de reciprocitat”.

En el cas dels privats que vulguin fer tests als turistes, l’Executiu exigirà que es facin amb una tècnica homologada i que tinguin definit un protocol d’actuació per als casos positius.

El ministre de Salut també ha volgut llançar un missatge de prudència, i ha dit que el distanciament social es podria allargar fins a la primavera, ja que el doblegament de la corba s’ha aconseguit amb l’esforç de tots. “Haurem de prendre mesures durant molts mesos”, ha destacat.

També ha remarcat que, malgrat que “podem tenir alguna sorpresa i que tot vagi de forma excel·lent i que això desaparegui”, les previsions diuen que “aquest hivern haurem de lluitar contra el virus”.

En aquest sentit, ha assenyalat que “això no vol dir que les interaccions no puguin canviar”.

Martínez Benazet ha insistit que caldrà seguir prenent decisions a diari i sense gaires previsions. I que la millora de gestió més immediata serà l’autocribratge, que es popularitzarà d’aquí a uns mesos amb els tests ràpids d’antigen. El ministre calcula que un 20% de la població ja ha passat la Covid-19.

TOTES LES NOTÍCIES