El Govern controla una dotzena de zones sensibles a esllavissades que afecten carreteres generals

Una esllavissada
Una esllavissada. Foto: ATV

El Govern té localitzades arreu del país una dotzena de zones sensibles a esllavissades, que afecten la xarxa de carreteres generals. La predisposició principalment és per motius geològics, tot i que hi influeixen altres factors com els meteorològics que, al seu torn, també provoquen despreniments freqüents a altres punts on el COEX sovint ha d’actuar. Les darreres intervencions, de poca gravetat, han estat fruit de la tempesta d’aquest divendres al vespre.

Arreu del territori hi ha diverses zones que tenen tendència a patir despreniments i esllavissades, sobretot tenint en compte la proximitat de les muntanyes.

En moltes ocasions aquests fets tenen lloc després de viure episodis de fortes pluges i ràfegues de vent com la d’aquest divendres al vespre.

Tot i que no es van produir greus incidents, el COEX va haver d’actuar en algunes carreteres, una tasca freqüent en vies secundàries com ara la d’Os de Civís o la de la Peguera, que a principis d’estiu va patir una important esllavissada a l’altura de la part alta d’Aixirivall.

La darrera tempesta també va originar un despreniment de rocs al riu Valira d’Orient, a l’altura de la central de FEDA. A causa de les dificultats d’accés, serà l’executiu l’encarregat de retirar les pedres per evitar taponaments.

El Govern pren especial atenció a una dotzena de localitzacions que afecten la xarxa de carreteres generals que es caracteritzen per ser sensibles i inestables geològicament, com ara el moviment de massa del Fener.

Un altre punt clau és el Forn de Canillo, on fa anys va haver-hi una de les esllavissades més importants de tot el Pirineu. Posar l’ull en el moviment d’aquests indrets és clau. El cap del gabinet tècnic del ministeri d’Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas, explica que “es controlen, vigilen i mesuren per avaluar si en algun moment determinat cal fer alguna cosa més i evitar que puguin suposar un risc”.

Seguint en l’àmbit de les esllavissades, la més important dels darrers temps ha estat la de la Portalada, que el 10 d’agost passat va fer un any. En aquest cas, però, les causes van ser humanes i no naturals.

El comú de Sant Julià, que ha patit diversos incidents d’aquesta tipologia en els últims mesos, ha fet una revisió de totes les carreteres i ha fet arribar a l’administració aquells desperfectes a les vies que poden comportar un risc.

TOTES LES NOTÍCIES