Catalunya no passarà de tram pel “creixement sobtat” de la taxa de reproducció

La frontera hispanoandorrana el primer dia sense estat d'alarma a Espanya
La frontera hispanoandorrana el primer dia sense estat d’alarma a Espanya. Foto: ATV

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha anunciat aquest dijous que Catalunya es mantindrà en el primer tram de la desescalada i no passarà de fase dilluns vinent, com estava previst inicialment, a causa del “creixement sobtat” de la taxa de reproducció.

Ha estat un canvi brusc en els indicadors el que ha fet al govern català prendre aquesta decisió. La taxa de reproducció ha passat del 0,78 al 0,92 i la pressió assistencial és encara molt alta als centres d’atenció primària i a les Unitats de Cures Intensives. “No ens podem relaxar i llençar per la borda l’esforç que ha ajudat a frenar la segona onada”. El tram 1 es mantindrà durant 15 dies més.

En aquest context, remarca la necessitat d’extremar les mesures i reduir les interaccions socials. El doctor Josep Maria Argimon, que també ha intervingut en la roda de premsa de la Generalitat i el PROCICAT, ha posat en relleu el criteri de prudència davant l’increment “brusc” de la velocitat de contagi “per veure si la taxa de reproducció supera la barrera de l’1 o bé s’estabilitza”.

El departament d’Interior ha fet una crida “a no sortir” aquest dijous de pont, ja que el cap de setmana es manté el confinament municipal. Protecció Civil ha insistit en “no abordar el pont com un festiu ordinari” i demana “intentar fer activitats que es puguin adaptar a la situació epidemiològica”.

Les estacions d’esquí catalanes van acordar dimecres obrir el 9 de desembre, després del pont de la Puríssima, sempre que el PROCICAT autoritzés el canvi de tram. Per tant, no obriran en la data prevista.

El dia 21 de desembre estava previst aixecar el confinament perimetral, una data que Andorra esperava per poder restablir la mobilitat amb els territoris veïns mentre continua negociant ser inclosa en la regió sanitària de l’Alt Urgell. Amb el fre en el pla de desescalada, el confinament perimetral no s’aixecarà el dia 21. El pla de Nadal, però, es manté de moment amb un màxim de 10 persones i dues bombolles familiars en una reunió, i tres bombolles familiars en tota la temporada nadalenca, perquè, segons Argimon, “és un pla específic” pels dies 25, 26, 31 de desembre i 6 de gener,  a banda del pla d’obertura.

TOTES LES NOTÍCIES