Cadena insisteix en la necessitat d’obrir la frontera hispano-andorrana davant Felip VI

Imatge de la pantalla de la reunió telemàtica del Consell d'Empresaris Iberoamericans amb el rei Felip VI
Imatge de la pantalla de la reunió telemàtica del Consell d’Empresaris Iberoamericans amb el rei Felip VI

La recuperació progressiva de la normalitat a la frontera hispano-andorrana és clau per mantenir l’equilibri secular d’Andorra i per continuar enfortint els vincles amb Espanya i Iberoamèrica”. Així s’ha expressat el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, davant el rei d’Espanya, Felip VI, i la ministra de Comerç, Indústria i Turisme espanyola, Reyes Maroto, durant la trobada que el monarca espanyol ha mantingut amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan i els presidents de les organitzacions empresarials dels països iberoamericans sota el títol “Más Iberoamérica, nuestra empresa común”. 

Cadena, en la seva qualitat de president del Consejo de Empresarios Iberoamericanos (CEIB), ha participat en els parlaments d’obertura de la reunió juntament amb Rebeca Grynspan, el president de l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE), Erol Kiresepi, i el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi. El president de la patronal ha explicat l’impacte que la pandèmia ha tingut sobre la realitat econòmica i social del Principat i ha insistit en la necessitat de reobrir la frontera hispano-andorrana i permetre l’entrada de turistes espanyols, en un moment en què els ciutadans francesos ja poden tornar a visitar Andorra amb normalitat. 

Cadena ha presentat Andorra -propera amfitriona de la Trobada Empresarial Iberoamericana- com un país covid-ready; és a dir, un país preparat davant l’eventualitat d’un nou brot de COVID-19. “A la seguretat ciutadana, l’estabilitat política i la neutralitat afegirem ara un altre element important: Som un país saludable, preparat per fer front al repte que suposa tenir un bon sistema de salut pública en un món globalitzat. I això és un actiu econòmic d’un valor incalculable”, ha declarat. 

En la línia de la resta d’intervencions de la trobada, Cadena ha volgut destacar el paper de l’empresariat a l’hora d’aportar solucions a la crisi de la COVID-19. “De mitjan març a principis de maig, totes les empreses andorranes van pagar els salaris de forma íntegra, sense haver facturat pràcticament res”, ha explicat el president de la CEA, que ha posat l’exemple de l’empresariat andorrà com un model de coresponsabilitat. 

Finalment, el president de la CEA/CEIB ha fet una crida a reforçar l’arquitectura multilateral, la recerca de solucions globals i la innovació oberta. En aquest sentit, ha agraït el lideratge de Grynspan com a secretària general iberoamericana durant els darrers mesos. 

Després dels parlaments d’obertura, la resta de presidents de les organitzacions patronals iberoamericanes han intervingut breument per posar en valor el paper de les empreses durant la crisi de la COVID-19 per donar pas al les intervencions de cloenda a càrrec de Maroto i Felip VI. 

TOTES LES NOTÍCIES