Arxivem la Covid-19, campanya de l’Arxiu Nacional per celebrar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Imatge de la campanya Arxivem la Covid19
Imatge de la campanya Arxivem la Covid19.

Des del mes de març i fins a l’actualitat, i tenint en compte el període de confinament voluntari, s’han pogut veure multiplicitat de creacions artístiques, innovadores i solidàries de mans dels artistes i de la població en general del país. Des de casa, s’ha pogut redescobrir la capacitat creativa de la ciutadania que ha fet que el temps de confinament fos més amable. La cultura, l’educació i la música han demostrat que són el bàlsam en un moment incert. És per aquest motiu que l’Arxiu Nacional, i arran de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, ha volgut arxivar el moment present amb la campanya ‘Arxivem la Covid-19’. Els testimonis escrits o parlats sobre com s’ha viscut la situació de confinament poden ser molt interessants per estudiar i donar a conèixer en el futur com es van viure tots aquests esdeveniments a Andorra.

Per això, l’Arxiu fa una crida a seguir enviant les creacions que hagi fet la ciutadania en general per tal de recopilar-les totes a través del correu  arxiu_nacional_andorra@govern.ad. De moment, diverses associacions, persones i entitats ja han fet i dipositat aproximadament unes 50 creacions audiovisuals produïdes durant aquest temps. En destaquen els següents:

  • Canillo es queda a casa. Una iniciativa de l’Escola Andorrana de Canillo per acompanyar els alumnes durant el confinament. Onze programes en total. Els programes, conduïts per Santi Casas, Felip Gallardo i Antònia Darnés, van comptar amb la participació dels mestres, els alumnes de l’escola, i també de representats polítics i de la societat civil, entre els quals destaca Jordi Casamajó, que amb la secció ‘Les golfes del Jordi’ va aconseguir pics d’audiència explicant i mostrant curiositats tant d’Andorra com de la resta del món.

  • La websèrie Apanyats, creada per Hector Mas, Adrià Espí, Joan Losada, Lluís Ferrer i Martí Pavía, va dedicar un capítol especial al confinament, titulat Confinyats.

  • La celebració de les Caramelles i la Festivitat de Canòlich es van viure en línia. La Coral Rocafort amb els Petits Cantaires Lauredians, l’Orfeó Andorrà, la Coral Sant Antoni de la Massana i la Coral Casamanya d’Ordino van cantar la sardana del mestre Roure ‘Bonica Andorra’. També, i per celebrar la Festivitat de Canòlich, la coral de Sant Julià de Lòria amb la Coral de la Llar de Lòria i dels Petits Cantaires Lauredians van interpretar els ‘Goigs a la Mare de Déu de Canòlich’ en una recreació de l’aplec. Cadascú des de casa seva es va gravar i Óscar Sánchez en va fer els arranjaments, la producció i el muntatge.

  • Música per al confinament la Fundació ONCA va fer una programació estable. Cada setmana va publicar propostes per a tots els públics, i va crear vint accions artístiques, 25 de didàctiques, tallers de construcció d’instruments, tallers familiars, un Especial Sant Jordi, els projectes JONCA en dansa i Tots som ONCA i la cançó ‘On-Cançó’, entre d’altres.

TOTES LES NOTÍCIES