Agricultura celebra telemàticament la subhasta de la Fira Concurs de mascles de raça bruna d’Andorra

Una vaca bruna
Una vaca bruna. Foto: ARXIU

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat celebra, malgrat haver hagut de posposar la 9a edició de la Fira de Braus a causa de la situació generada per la COVID-19, la subhasta dels vedells que han estat seleccionats com a mascles de la raça Bruna d’Andorra. Una subhasta que per primera vegada se celebra de manera telemàtica, gràcies al material audiovisual que s’ha facilitat a tots els ramaders interessats a través d’un espai especialment creat a la mateixa web del departament d’Agricultura:  https://www.agricultura.ad/subhasta-mascles-raca-bruna-d-andorra-2020.

La voluntat del Ministeri ha estat la de poder aprofitar els esforços realitzats pel sector ramader i assegurar la continuïtat del treball assolit per a la millora de la cabana bovina nacional, la qual esdevé la base de la producció de la carn que es comercialitza sota la IGP carn d’Andorra i el segell de carn de qualitat controlada d’Andorra. Una producció que la situació actual ha posat més que mai en valor, demostrant-se el rol capital que juga el sector agrari i ramader, com a base de la cadena alimentària, per a contribuir assegurant la continuïtat d’un dels serveis més essencials com és el del proveïment alimentari.

Enguany hi ha en subhasta quatre mascles procedents de quatre explotacions ramaderes del Principat que han superat la fase de preselecció i posterior selecció que s’ha dut a terme durant els darrers mesos al Centre de selecció genètica del Gorupe Gascon a Villeneuve de Paréage (Ariège). En aquest centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.

Així, aquest ha estat el tretzè any en què s’ha fet la selecció i representa la continuació d’un llarg recorregut per aconseguir la implantació d’una raça bovina autòctona del país, adaptada al nostre entorn de muntanya i que pugui esdevenir un signe d’identitat propi. En aquest sentit, des del Ministeri es recorda la importància que el sector estigui implicat en el projecte de selecció de la raça Bruna d’Andorra, però també el suport que brinda el Govern pel manteniment de la qualitat de la raça.

En aquest format telemàtic, extraordinari i puntual per la situació actual d’emergència sanitària, les inscripcions i propostes econòmiques es poden enviar per correu electrònic o dipositar-les en un sobre tancat a les dependències del departament d’Agricultura fins a aquest dijous a les 12.00 hores.

Un cop tancat aquest termini, i seguint el criteri econòmic com a principal element, un comitè format per un membre de l’APRA, la direcció i un tècnic del departament d’Agricultura, el gerent de Ramaders d’Andorra i un interventor del Ministeri de Finances avaluaran les ofertes admeses i procediran a publicar-ne els resultats.

TOTES LES NOTÍCIES